Уряд Азарова зняв обмеження на експорт зерна

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.05.2012 18:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17375

Експорт українського зерна має збільшуватися, вважають у Кабінеті міністрів. Натомість аграрії, які підтримують це починання, розраховуючи на прибутки, нагадують, що раніше уряд забороняв та обмежував продаж збіжжя за кордон.

Мати стабільний бізнес в умовах таких коливань майже не можливо, кажуть вони. Крім того, експерти зауважують, що до експорту зерна можуть бути допущені лише обрані серед трейдерів.

Україна експортувала майже 18 мільйонів тон зерна минулорічного врожаю, повідомив міністр аграрної політика та продовольства Микола Присяжнюк. За його словами, уряд зацікавлений у тому, щоб продати за кордон ще мінімум 4 мільйони тон збіжжя.

«Наше завдання – це протягом травня-червня ще збільшити обсяги експорту, або, як мінімум, утримувати на рівні 2-2,2 млн. тон. Щоб можна було, по-перше, звільнити складські приміщення і, звичайно, щоб отримати надходження коштів для сільгоспвиробників», – сказав Присяжнюк.

Чи буде запущений ринковий механізм? – Матвієнко

Необхідність збільшення обсягів експорту є очевидною, вважає член парламентського комітету з питань аграрної політики, депутат від НУ-НС Анатолій Матвієнко. Водночас, постійна зміна стратегії щодо експорту зменшує можливі прибутки, вважає він.

«Якщо уряд не відкриє експорту зерна, то ми не будемо мати обігових коштів, оскільки, залишки в Україні ще великі. Тому, очевидно, така філософія є правильною. Але як вони будуть це здійснювати? Знов через регульованих і контрольованих трейдерів у свою кишеню? Чи це буде запущений ринковий механізм?», – наголосив Матвієнко.

Влада має визначитися зі стратегією щодо АПК – Лісітса

Коливання урядової політики щодо експорту зерна: від повної його заборони до намагань прискорити темпи продажів заважають сільгоспвиробникам планувати свій бізнес, сказав у коментарі для Радіо Свобода президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Лісітса.

«Якщо забезпечення дешевими продуктами харчування населення України, то тоді підходи мають бути такими, як минулого року, коли була заборона експорту. Якщо українське сільське господарство є глобальним гравцем на світовому ринку, то треба все робити, аби сприяти експорту нашого продовольства. На жаль, у нас стратегії розвитку АПК взагалі немає, тому є ці коливання. Відповідно, це негативно впливає на аграрний бізнес», – зазначив Лісітса.

Надмірна зарегульованість сектору виробництва продовольства, відсутність загальної стратегії розвитку агропромислового комплексу України та невизначеність щодо створення ринку землі, є основними причинами, що стримують розвиток сільгоспвиробництва, зауважив Алекс Лісітса.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.