Economist: для України це не закінчиться добре

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 4.05.2012 18:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17376

Впливове британське видання “The Economist” вміщує одразу дві статті, присвячені політичній ситуації в Україні та можливій реакції Європейського Союзу.

У матеріалі під назвою "Зафіксувати фол" видання перераховує все, що пішло не так в Україні в роки президентства Віктора Януковича.

"Щоби побачити, як сильно він відхилився у неправильному напрямку, подивіться на шоу-суд, ув’язнення та погане поводження з Юлією Тимошенко, його опонентом, яка в 2010 програла йому вибори, і яка зараз оголосила протестне голодування", - пише Economist. Видання зазначає, що насправді у пана Януковича не було підстав боятися Юлію Тимошенко, враховуючи падіння її рейтингу після Помаранчевої революції, але він "все одно вирішив її переслідувати".

"Частково пан Янукович використовує ту ж тактику, що і його автократичний сусід, Аляксандр Лукашенка в Білорусі. Він заграє і з Європою, і з Росією, намагаючись добитися поступок від обох", - пише Economist і додає, що навряд така тактика завершиться добре для України. Видання припускає, що таким чином Київ остаточно ізолює себе від Європи та віддасть на милість Росії.

Страх посилення впливу Росії, пише Economist, має змусити Європу уникати м’якої реакції на дії Віктора Януковича, і "політичний бойкот є хорошим початком". Видання нагадує про наміри кількох президентів не відвідувати ялитнський саміт у травні та заяви про бажання бойкотувати українські матчі Євро-2012.

Economist закликає ЄС максимально тиснути на Україну, щоби парламентські вибори у жовтні пройшли чесно: зокрема, направивши до України максимальну кількість спостерігачів. Крім того, видання закликає обмежити грошовий потік з України до Австрії, Британії чи Кіпру, а також позбавити віз тих, хто зловживає владою. Водночас Economist закликає полегшити виїзд за кордон для українців, які їдуть туди вчитися чи відпочивати.

"Суперечка Заходу з Україною стосується президента, а не народу", - наголошує британський часопис.

Євро-2012: наближення чи ізоляція?

В іншій статті, присвяченій Україні, більше уваги приділено можливому бойкоту Чемпіонату Європи. Часопис називає Олімпійський стадіон у Києві "монументом інтеграції України до Європи", але, пише видання, неясно, як багато європейських лідерів приїдуть, щоби поспілкуватися з українським президентом, та невідомо, Євро-2012 стане символом наближення України до Європи чи ізоляції.

"20-річний проект наближення України до Європи переживає серйозні проблеми", - пише Economist і додає, що вердикт Юлії Тимошенко та подальше розгортання подій не лише зупинили просування щодо угоди про асоціацію з Україною:

"Її ув’язнення та голодування відновили її образ як принцеси руху спротиву та дискредитували пана Януковича не лише в очах ЄС, але й в очах багатьох його прихильників".

Часопис розмірковує над причинами того, що він називає "контрпродуктивним" переслідуванням Юлії Тимошенко. Economist припускає, що однією з причин є страх Віктора Януковича, і цей страх перебільшує її вплив та популярність. Крім того, видання називає це відображення політичного стилю, притаманного сходу України. При цьому, Economist пише, що частковий бойкот Євро-2012 може виявитися занадто пізнім заходом, а брак гострої реакції на дії Віктора Януковича з боку ЄС у 2010-2011 рр. міг сприйматися ним як "карт-бланш".

Втім, часопис робить оптимістичний висновок, що не все ще втрачено для України, зазначаючи, що преса та політична культура лишаються живими, а справжнім випробуванням для України стануть парламентські вибори 2012 року.

"Пан Янукович може виявити, що перед ним стоїть вибір: діяти всупереч своїм політичним інстинктам та дозволити його партії втратити місця, або застосувати свій донбаський стиль та посунути країну на один крок уперед до ізоляції, на кшталт білоруської", - пише Economist.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.