В офісі Омбудсмена - обшук

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.05.2012 22:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17379

Перший омбудсмен України Ніна Карпачова заявляє, що в офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини сьогодні вранці обшукали представники СБУ.

Про це вона повідомила Радіо Свобода.

«Сьогодні вранці представники СБУ почали обшуки в кабінетах працівників офісу омбудсмена України і такий дозвіл дала безпосередньо пані Лутковська (Валерія Лутковська – новообраний омбудсмен – ред.). Це – безпрецедентна подія», – зазначила Ніна Карпачова.

«Сьогодні Володимир Яценко, який зараз виконує обов’язки керівника секретаріату омбудсмена, повідомив про те, що в його кабінеті були зламані замки. Він намагався приїхати на роботу, щоб отримати якісь пояснення, але люди пані Лутковської сказали, що це була її вказівка і її дозвіл на обшуки в кабінетах, зокрема й керівництва», – розповіла колишній омбудсмен і додала: «Вони намагалися зламати комп’ютери, якусь інформацію вони намагалися отримати в комп’ютерній базі. Проводили якісь обшуки безпосередньо в кабінетах, але працівники офісу при цьому присутні не були».

Вона також зазначила, що кількох колишніх співробітників офісу омбудсмена викликали на допит у прокуратуру. «Останні новини, які я знаю: пана Валерія Тереца, який очолював секретаріат омбудсмена і був звільнений цими днями, разом із його помічником, викликали у слідче управління прокуратури Києва для дачі певних свідчень у справі Юлії Тимошенко, точніше – щодо провадження у справі Тимошенко. Зокрема йшлося про фото колишнього прем’єра, зроблені у колонії», – наголосила Ніна Карпачова.

«Я розумію, що почався страшенний тиск на інституцію омбудсмена в Україні, що саме по собі є неприпустимим, тому я змушена звернутися до всієї світової спільноти. В Україні сьогодні – нова хвиля загрози, цього разу – політичних переслідувань тепер уже безпосередньо представників офісу омбудсмена України», – зазначила колишній омбудсмен. Загалом, на її думку, обшук в офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини «спрямований проти першого омбудсмена» – з огляду на провадження у справах колишніх високопосадовців, зокрема Юлії Тимошенко і Юрія Луценка.

У прес-центрі СБУ Радіо Свобода сказали звернутися за коментарем із цього приводу у понеділок, оскільки сьогодні «вихідний день».

Наприкінці квітня Ніна Карпачова оприлюднила фотографії з колонії, де відбуває покарання Юлія Тимошенко. На фото зокрема зафіксовані синці на тілі колишнього прем’єра.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.