У суспільстві зростає соціальна напруга

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 21.12.2006 20:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1739

20 грудня у Тернополі сталася дорожньо-транспортна пригода, яка привернула до себе увагу багатьох людей і яка свідчить про зростання суспільної недовіри до діючої влади.

Водій приватного підприємства "Діана Інтернаціонал ЛТД", що в обласному центрі, Сергій Бойко, 1978 року народження, близько вісімнадцятої години власним автомобілем "Ауді" наїхав на нерегульованому пішохідному переході, що на вулиці Злуки обласного центру, на двох дівчат.

Іномарка рухалася від перехрестя з вулиці Тарнавського до вулиці Текстильної. За попередніми даними, водій, порушивши правила дорожнього руху, не пропустив пішоходів, які переходили дорогу.

Потерпілих медики доставили у першу міську лікарню. Одна з дівчат, 1988 року народження, отримала незначний забій. Після обстеження лікарями у травмпункті її було відпущено додому.

Друга дівчина, 1989 року народження, яка отримала закриту черепно-мозкову травму, госпіталізована. Як стверджують медики, загрози її життю немає.

Свідками дорожньої пригоди стали сотні тернополян – усе відбувалося у багатолюдному місці. Першим до місця пригоди прибув екіпаж ДАІ на службовому автомобілі "ВАЗ-2109".

Міліціонери змушені були зупинити рух транспортних засобів, у тому числі маршрутних автобусів та тролейбусів. На місці пригоди скупчилося багато тернополян. З гурту присутніх пролунали заклики до самосуду над водієм-винуватцем.

Працівники державтоінспекції змушені були забезпечити охорону Сергієві Бойку – його помістили на заднє сидіння службового автомобіля. Присутні сприйняли такі дії правоохоронців неадекватно. Заклики переросли у дієву агресію – було перекинуто іномарку "Ауді" та службовий автомобіль ДАІ з водієм-винуватцем.

Правоохоронці вимушені були доставити восьмеро найактивніших порушників правопорядку у міський відділ міліції, де на них були складені адміністративні протоколи.

Рух транспортних засобів по вулиці Злуки було заблоковано до 19 години 30 хвилин вечора. Працівники міліції увесь цей час забезпечували громадський порядок.

Вони роз'яснювали присутнім, що сталося, у тому числі поблизу Тернопільського міського відділу міліції, де цього вечора зібралося кілька десятків тернополян.

Загалом, завдяки вмілим і професійним діям працівників міліції, масового безладдя не було допущено. За фактом дорожньої пригоди проводиться розслідування, вирішується питання щодо порушення кримінальної справи, повідомляє УМВСУ в Тернопiльськiй областi.

Як з’ясувалося, 28-річний Сергій Бойко працює водієм-дальнобійником у спільному українсько-шведському підприємстві ТОВ “Діана”. За словами директора фірми Олександра Панасюка, того дня Сергій був вихідним, оскільки напередодні повернувся із рейсу.

– Він відповідальний працівник і вправний водій, – запевнив О.Панасюк кореспондента “Тернопільських Оголошень”. – Я не бачив, щоб чоловік вживав спиртне. І взагалі, побільше б таких водіїв.

Як показали результати експертизи, Сергій Бойко у момент ДТП дійсно був тверезим. Станом на ранок 21 грудня питання про те, чи буде порушено кримінальну справу проти нього – ще не вирішили.

Потерпіла Оля Солонина отримала забої лівого стегна і суглоба. Як повідомили в травмпункті, після надання медичної допомоги дівчина пішла додому. А от Іванка Михайлишин станом на 21 грудня перебувала в реанімації у задовільному стані. Заступник головного лікаря міської лікарні №1 Євген Голик повідомив, що у дівчини черепно-мозкова травма. Детальніше про її здоров’я він відмовився говорити.

Як розповіли вчителі училища, Іванка була найкращою ученицею. За їхніми словами, такої успішної учениці в них “не було і немає”. Вона була першою претенденткою на червоний диплом. Як далі складеться доля дівчинки – невідомо.

Заворушення та намагання вчинити самосуд тернополян підбурили схожі резонансні ДТП, винуватців яких не було притягнуто до відповідальності. Згадували, що донині не засудили податківця Олега Струня, який збив на смерть двох дівчат у Петрикові восени минулого року, та незакінчену історію з колишнім заступником управління транспорту міськради Орестом Колодюком, через якого загинули батько з донькою на вул. Лесі Українки. Люди скандували, що їм не потрібна міліція, яка “прикриває” своїх.

Від "Аратти". Що ж насправді має робити законослухняний водій у подібному випадку? Водій збив пішохода (вже так сталося). Він повинен зупинитися, і, як цьому вчить екстремальна медицина - НЕ НАМАГАТИСЯ ПЕРЕМІЩУВАТИ ПОСТРАЖДАЛОГО до приїзду лікарів, - якщо у людини тяжкі переломи і пошкодження, то вона може померти від больового шоку! Свідки пригоди в Тернополі намагалися допомогти - відправити до лікарні, тощо. АЛЕ ЦЕ АБСОЛЮТНО НЕПРАВИЛЬНО!!! Хто отримував права по-справжньому, мав пройти медичну підготовку, пригадайте і ПДР - У ПЕРШУ ЧЕРГУ СЛІД ВИКЛИКАТИ ШВИДКУ!!! Потім - викликати ДАІ і вже після цього можна спробувати надати допомогу - накласти жгут (обов`язково зафіксувавши при цьому точний час!), зробити штучне дихання, зробити обезболюючий укол, вкрити теплими речами постраждалого тощо.

Дії Сергія Бойка, зі слів присутніх на місці події, після скоєння ДТП, на наш погляд, повністю відповідали ПДР (але ми не були свідками, тому можемо помилятися). Можна перевірити його мобілку - можливо він телефонував до "швидкої". Сергій - професійний водій, повинен це робити автоматично. Це не спроба виправдати винуватця, - це холодний аналіз, від якого може залежити чиєсь життя.

А легкість, з якою майже миттєво був організований масовий протест, свідчить про велику соціальну напругу у суспільстві і відсутність довіри до влади.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.