Уряд взяв на державне утримання історико-архітектурні заповідники «Жовква» та «Стара Умань»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.05.2006 15:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=174

Завдяки цьому обидві видатні пам’ятки матимуть стабільне фінансування з державного бюджету за програмою „Збереження архітектурної спадщини в заповідниках”, що прискорить їх реконструкцію та розвиток.

Домініканський комплекс Жовква

Розпорядженнями Уряду від 27 квітня до сфери управління Мінбуду передані майнові комплекси Державного історико-архітектурного заповідника у Жовкві Львівської області (№ 251-р) та Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань» Черкаської області (№ 239-р), повідомляє Департамент комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабінету Міністрів.

Місто Жовква відоме з 1603 року. В різні часи воно було укріпленим містом-резиденцією польського короля Яна Собеського та російського царя Петра Першого. Жовква збереглася до наших днів як типове старовинне європейське місто, в якому є 55 пам’яток архітектури світового, національного та регіонального значення, понад сто інших історичних та культурних цінностей. Постановою Уряду №517 від 4 травня 2001 р. затверджено комплексну програму збереження і відтворення історичного архітектурного середовища міста Жовкви. Державним коштом передбачається відновити пам'ятки національного значення: замковий комплекс, центральну площу, міську інфраструктуру. Завдяки цьому Жовква стане одним з найбільших центрів культурної спадщини та туризму.

Слід зазначити, що на території Львівської області зосереджено 25% всієї історико-архітектурної спадщини України (майже 4000 пам’яток).

Умань посідає особливе місце в історії України. Саме тому, 18 квітня 2005 року Президент України Віктор Ющенко підписав розпорядження «Про створення державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань». Він включатиме об’єкти культурної спадщини історичної частини Умані. Зокрема, костьол Успіння Богородиці, Монастир василіанів, колишню жіночу гімназію, готель “Європа”, земське училище та ряд інших пам’яток. До складу заповідника входитимуть також пам’ятник генералу І. Д. Черняхівському, братські могили “Сухий Яр” та “Уманська яма”, пов’язані з трагічними сторінками минулої війни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.