Рада Європи закликає Україну змінити антикорупційне законодавство

Автор/джерело -  © Газета по-українськи



Дата публiкацiї - 21.12.2006 23:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1740

Рада Європи закликає Україну адаптувати антикорупційне законодавство до європейських стандартів.

Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції з посиланням на зустріч групи експертів Організації економічного співробітництва й розвитку РЄ 11-17 грудня в Парижі (Франція).

У ході зустрічі експерти розглянули реалізацію стамбульського плану дій з боротьби з корупцією для Вірменії, Азербайджану, Грузії, Росії, Казахстану, Таджикистану й України.

За даними прес-служби, експерти Ради Європи називають близько 10 принципових положень, які повинні відобразитися в українському законодавстві.

Зокрема, Україна повинна ввести спеціальні перевірки кандидатів на державні посади.

На думку експертів, до законодавства мають бути внесені обмеження для прийняття подарунків посадовими особами, а також має бути введене обов'язкове декларування як доходів, так і витрат відповідних осіб.

Експерти також рекомендують Україні запровадити антикорупційну експертизу проектів нормативно-правових актів й встановити відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення.

Рада Європи рекомендує Україні залучити громадськість до участі в запобіганні корупції й зобов'язати владу інформувати населення про антикорупційну політику.

На думку Ради Європи, прийняття законопроектів "Про принципи запобігання й протидії корупції", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів про відповідальність за корупційні правопорушення", "Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення" буде сприяти виконанню переважної частини рекомендацій ОЕСР, які надавалися Україні, і поліпшенню координації діяльності правоохоронних органів, які здійснюють боротьбу з корупцією.

Стамбульський план дій був прийнятий у вересні 2003 року в Стамбулі (Туреччина) щодо Вірменії, Азербайджану, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Росії, Таджикистану й України.

Реалізація стамбульського плану дій передбачає кілька етапів, під час яких експерти ОЕСР Ради Європи проведуть у вищевказаних країнах огляди законодавчо-правової бази для боротьби з корупцією, виконання рекомендацій, прийнятих під час оглядів, а також моніторинг прогресу у виконанні рекомендацій.

Як повідомлялося, у грудні Рада прийняла в першому читанні низку антикорупційних законопроектів, що передбачають, зокрема, урегулювання принципів запобігання й протидії корупції, встановлення відповідальності для юридичних осіб за хабар або його пропонування чиновникам.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.