Україна для людей. М’ясо традиційно подорожчало

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 8.05.2012 12:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17406

Вартість м’яса в Україні зросла на 5-10% залежно від виду та місця продажу - ринки, в тому числі стихійні, виявилися більш чутливими до тенденції, в супермаркетах зростання цін було менш помітним.

Зростання цін на м’ясо напередодні та протягом травневих свят - традиційне для України явище, пов’язане із закінченням Великого посту і традиціями святкування маївки, пише портал "Дело".

Виїзд на природу, що за звичаєм супроводжується приготуванням шашлику, підвищує попит на м’ясну продукцію, в першу чергу свинину. Вартість свинини в роздробі (до подорожчання) починалася від 70 грн/кг. За оцінками експертів, в перші півтора тижні травня попит на м’ясо приблизно на 20% вище від середнього показника.

Цього року зростання попиту було посилене гарною погодою. Нагадаємо, що в перші дні травня, зокрема, в Києві були поставлені температурні рекорди.

Зазначимо, що вартість м’яса штовхає вгору не тільки сезонне зростання попиту. Виробництво м’яса в Україні падає - за три місяці 2012 року обсяги знизилися на 2% до 731,4 тис. тонн. Паралельно знижується і поголів’я - кількість ВРХ з початку року знизилася на 0,3%, свиней - на 4,4%. Причому в останньому випадку тенденція продовжує посилюватися. Скорочення чисельності, що почалося з другого кварталу 2011 року, триває і зараз. Так, на 1 березня 2012 поголів’я свиней у всіх категоріях господарств України скоротилося на 5,9% в порівнянні з торішнім показником до 7,424 млн голів. Найбільш помітно поголів’я зменшилося в с/г підприємствах - на 7,8% до 3,357 млн голів.

У Міністерстві аграрної політики і продовольства прогнозують, що в 2012 році середнє споживання м’яса на одного українця становитиме 52,5 кг, що на 1,2 кг більше, ніж минулого року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.