Нардепи “модифікували” Конституцію. Законом про уряд.

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 21.12.2006 23:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1741

Верховна Рада України прийняла закон “Про Кабінет міністрів України”.

За це рішення проголосували 247 народних депутата з 325 присутніх в сесійному залі.

Закон визначає організацію, повноваження і порядок діяльності Кабінету Міністрів України.

Законом визначено, що Кабінет Міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади. Він відповідальний перед Президентом України і Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених Конституцією України.

Законом також виписано основні завдання Кабінету Міністрів України.

Згідно з документом, неправомірне втручання будь-яких органів, посадових осіб, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян у вирішення питань, що належать до компетенції уряду, не допускається.

Зазначається також, що прийняття Кабміном актів, що містять інформацію з обмеженим доступом, можливе лише у випадках, визначених законом, у зв'язку із забезпеченням національної безпеки та оборони України. Всі рішення КМУ підлягають обов'язковому оприлюдненню, крім тих, що містять інформацію з обмеженим доступом.

Закон визначає, що Кабінет міністрів затверджує Регламент КМУ, який визначає порядок організації діяльності уряду. Також Кабінет міністрів вирішує інші поточні питання своєї діяльності.

Згідно з документом, посади членів Кабінету міністрів належать до політичних, на які не поширюється законодавство про державну службу та трудове законодавство.

Законом визначено, що членами Кабміну можуть бути громадяни України, які мають право голосу, вищу освіту та володіють державною мовою. Не можуть бути призначені на посади членів Кабінету міністрів особи, які мають судимість, не погашену і не зняту в установленому законом порядку. Урядовці не мають права суміщати свою роботу (крім викладацької, наукової та творчої у позаробочий час) з іншою роботою, зокрема, входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку. Якщо на розгляд ВР виноситься подання щодо призначення членом уряду особи, яка є народним депутатом, то до подання додається особиста заява народного депутата про дострокове складення ним депутатських повноважень у разі призначення на посаду члена Кабміну.

Документом також визначено порядок призначення прем'єр-міністра України. Він призначається на посаду ВР за поданням Президента України, який вносить кандидатуру за пропозицією коаліції депутатських фракцій у ВР в строк не пізніше ніж на 15-й день після надходження такої пропозиції. В той же час, законом передбачено, що у разі невнесення Президентом України подання про призначення прем'єр-міністра у заданий строк, це подання вносить до ВР коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді.

Голосування щодо призначення прем'єр-міністра України проводиться у поіменному режимі. Рішення приймається більшістю від конституційного складу Верховної Ради і оформляється постановою ВР.

Законом також виписано порядок призначення членів Кабінету міністрів України. Всі міністри, крім міністра оборони України і міністра закордонних справ України, призначаються на посаду ВР за поданням прем'єра. Зазначається, що міністр оборони і міністр закордонних справ призначаються на посаду Верховною Радою за поданням Президента України, яке вноситься не пізніше ніж на 15-й день після одержання пропозиції коаліції депутатських фракцій у ВР щодо кандидатури на посаду прем'єр-міністра. В той же час прийнятим законом передбачено, що у разі невнесення Президентом України до ВР цих кандидатур у зазначений строк, подання про призначення на відповідні посади вносить до Верховної Ради України коаліція депутатських фракцій у ВР.

Подання прем'єр-міністра України, Президента України чи коаліції депутатських фракцій про призначення на посаду членів уряду під час його формування можуть вноситися як списком, так і окремо по кожному члену Кабміну.

У разі відхилення парламентом кандидатури на посаду члена уряду у семиденний строк вноситься подання кандидатури на зазначену посаду.

Кабмін не пізніше ніж у 30-денний строк після набуття повноважень подає на розгляд ВР програму діяльності уряду. ВР має її схвалити не менше ніж 226 голосами.

Законом також детально виписано процедура дострокового припинення повноважень Кабінету міністрів у разі: відставки КМ у зв'язку з прийняттям ВР резолюції недовіри Кабміну; відставки прем'єр-міністра за поданою ним заявою; припинення повноважень прем'єра у зв'язку з неможливістю виконання ним повноважень за станом здоров'я; смерті прем'єра. Прийняття ВР рішення про відставку прем'єр-міністра має наслідком відставку всього складу уряду.

Законом визначено компетенцію Кабінету міністрів, його повноваження. Законом визначено, що уряд призначає та звільняє з посади за поданням прем'єр-міністра – керівників центральних органів виконавчої влади, а також членів колегіальних центральних органів виконавчої влади, що не входять до складу уряду. Також Кабмін за поданням прем'єра, відповідно до пропозицій міністрів, призначає перших заступників та заступників міністра.

Крім того, у законі передбачено, що акти Президента щодо призначення та звільнення глав диппредставництв України в інших державах і при міжнародних організаціях скріплюється підписами прем"єр-міністра і міністра закордонних справ України. Також підписом прем'єр-міністра та міністра юстиції скріплюються акти Президента щодо утворення судів. У законі визначено процедуру та терміни скріплення цих актів.

Крім того, у законі визначено, що посадові особи апарату РНБО, Секретаріату Президента, консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб, що утворюються Президентом України, не мають права давати доручення уряду, його членам та втручатися в їх діяльність.

В Прикінцевих положеннях закону передбачено, що він набере чинності з дня опублікування.

Відзначимо, що до другого читання до законопроекту (№2325) "Про Кабінет міністрів України" було подано 588 поправок, кожну з яких сьогодні весь день народні депутати розглядали і виносили на голосування. Зазначимо, що більшість поправок, запропонованих Президентом України Віктором Ющенком було відхилено.

Від “Аратти”: законотворчість правлячої коаліції все більше й більше нагадує ігри дітлахів молодшого віку. Бо настільки примітивно перекроювати владні повноваження може хіба що малеча. Або людина із певною медичною проблемою. Можемо, у разі застосування Президентом права вето, запропонувати правлячій коаліції поправку наступного змісту: “Кандидатура на посаду прем'єр-міністра обирається виключно із громадян, які:практично все своє життя мешкали у Донеччині і мають не менше двох судимостей, погашених за терміном”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.