Створено матеріал, що одночасно вбиває бактерії і відновлює зуби

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 10.05.2012 10:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17410

Американські вчені використовували нанотехнології для створення першого композитного матеріалу для заповнення порожнин, що вбиває шкідливі бактерії і відновлює структуру пошкодженого зуба.

Наповнювач містить наночастинки фосфату кальцію, що регенерує зубні мінерали.

Замість того, щоб перешкоджати руйнуванню звичайними матеріалами для пломб, новий матеріал контролює шкідливі бактерії, які існують в природній колонії мікроорганізмів порожнини рота.

Матеріал також відновлює мінерали зубної емалі, сказав керівник дослідження професор Сюй Хуакун з університету Меріленду (США).

"Карієс означає, що вміст мінеральних речовин в зубі було порушено органічними кислотами, які виділяють бактерії, які живуть в біоплівці або коконі на поверхні зуба", - говорить Хуакан.

За його словами, ці організми перетворюють вуглеводи в кислоти, які руйнують мінерали в структурі зуба.

Дослідники додали антибактеріальні засоби, що містять наночастинки срібла, в ґрунтовку, яка використовується для підготовки буріння, і в клей, який стоматологи використовують для закріплення пломби в зубі.

"Ми хочемо використовувати антибактеріальні препарати також в ґрунтовці і клеї тому, що це перше, що контактує з внутрішньою поверхнею порожнини зуба і потрапляє в крихітні канальці всередині зуба", - додає Сюй.

Він наголосив також, що пломби, зроблені з нового нанокомпозиту, з антибактеріальною ґрунтовкою і антибактеріальним клеєм повинні служити на 5-10 років довше, ніж звичайні, хоча вчені ще не мали можливість провести настільки довгострокові дослідження.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.