Кузьмін вчергове переконував європейців у справедливості сталінського правосуддя

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.05.2012 10:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17411

Два прокурори: український і європейський провели публічну дискусію про українське правосуддя чи відсутність такого в Україні.

Суд над Юлією Тимошенко – дотримання закону чи порушення прав людини? Свої відповіді на це запитання у середу в Європарламенті давали два юристи: один – заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін, інший – колишній прокурор та шеф данської поліції, а нині – експерт Данського Гельсінського комітету з прав людини Мікаель Лінґбо. «У нас, в Україні, немає жодних репресій на політичному ґрунті», – заявляв перший. «Всі судові справи над колишніми політиками України – селективні й є порушенням засадничих прав людини», – переконував інший.

Виступ заступника Генерального прокурора України Рената Кузьміна був густо пересипаний даними із судових досьє Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, Євгена Корнійчука та інших. Переконуючи саме у кримінальній складовій цих справ, він, подекуди, закликав не політизувати злочинних провин: «все це – політичні оцінки юридичних фактів, а політичні оцінки робляться на угоду політичним цілям».

«Ми готові йти назустріч і робити все, щоб ситуацію з цією проблемою вирішити, – завив Ренат Кузьмін. – Але я закликаю не політизувати звичайні кримінальні провини і не підносити злочинців до рангу борців за демократію та потерпілих від режиму».

«Нічого нового» – євродепутат Брок

Проте, виглядало, що довгий виступ українського прокурора не переконував європейських учасників круглого столу. Елмар Брок, євродепутат, що у фракції Європейської народної партії відповідає за зовнішньополітичні справи, слухаючи пана Кузьміна, вже був готовий покинути залу.

«Я прийшов сюди, бо гадав, що почую від української сторони щось нове, – заявив він, коли врешті-решт дочекався закінчення промови. – Але ми чуємо повторення всіх тих аргументів, які вже висувалися сотні разів, і які ми так часто обговорюємо і з членами українського уряду, і з українським Президентом особисто».

Мікаель Лінґбо, експерт із Данського Гельсінського комітету з прав людини звертав увагу на висновки нещодавнього звіту щодо ситуації в Україні. Він висловив переконання, що всі судові процеси над колишніми політиками проходять із порушеннями засадничих прав людини.

«Я дійшов висновку, що судочинство над пані Тимошенко та колишніми міністрами, було вибірковим, бо інші за такі ж дії не були і не можуть бути притягнуті до суду. Інші політики чинили так само, але їх за це не переслідували. Інші громадяни, що не є опозиційними політиками, не могли бути під слідством за подібні дії», – зазначив Мікаель Лінґбо.

«Чому Вас обслуговує західна PR-компанія Burson-Marsteller?»

На заяву Рената Кузьміна, що, мовляв, Юлія Тимошенко відома як один із найбільших українських олігархів, представник Гельсінського комітету зауважив, що можна шкодувати щодо існування олігархів, але у цьому немає складу злочину. Так само, влучно лунала відповідь Мікаеля Лінґбо на іншу заяву представника України.

«Зауваження пана Кузьміна щодо того, що слідство над пані Тимошенко не є справою Януковича, бо розпочалося ще з прямого замовлення пана Ющенка? Даруйте, але замовлення слідства – це не справа Президента. Ні Ющенка, ні Януковича. Це – робота прокуратури, інакше ми якраз матимемо політичний тиск на слідство», – наголосив Лінґбо.

«Чому Вас обслуговує західна PR-компанія Burson-Marsteller, та ж, що працює над іміджем Партії регіонів у Європі?» – нарешті поцікавилися у Рената Кузьміна журналісти, з огляду на інформацію, оприлюднену деякими українськими ЗМІ. «Я не маю до цього жодного відношення, це намагання дискредитувати українське судочинство», – відповів заступник Генпрокурора України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.