Активна зона на Сонці спровокує потужні магнітні бурі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 10.05.2012 14:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17417

Гігантська активна зона, що сформувалася на Сонці кілька тижнів тому, найближчими днями вийде на одну лінію із Землею, що в разі потужних рентгенівських спалахів в цій зоні може спровокувати потужні магнітні бурі на нашій планеті.

Про це повідомляє Інститут прикладної геофізики (ІПГ) Росгідромету.

"Ступінь розвитку активної зони та її поточний стан на сонячному диску - а вона розташована поблизу центрального меридіана і надалі, з обертанням Сонця, перебуватиме ще тиждень в "геоефективному" секторі обстрілу Землі - змушує нас очікувати значних сонячних спалахів, частина з яких спричинить збурення в магнітному полі Землі і, можливо, появу потоків протонів", - йдеться в повідомленні.

Магнітні бурі на Землі починаються, коли в магнітосферу планети "вдаряють" викинуті Сонцем згустки плазми - корональні викиди маси, які пов’язані з рентгенівськими спалахами на світилі. Заряджені частинки викликають геомагнітні збурення, якщо вони досягають великої сили, це може призводити до збоїв в електронному обладнанні, перебоїв з радіозв’язком і на електричних мережах.

Джерелами спалахів і корональних викидів як правило є активні зони - групи сонячних плям, відносно темних зон, де на поверхню виходять силові лінії потужного магнітного поля.

Активна зона 1476, що сформувалася близько трьох тижнів тому, поступово розросталася, і до теперішнього часу в її зоні присутні вже 35 окремих плям, і напередодні ввечері і в четвер вранці вона вже "видала" три спалахи класу М.

Спалахи на Сонці, залежно від потужності рентгенівського випромінювання, діляться на п’ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі у 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної літери потужність збільшується в десять разів.

За словами представника ІПГ, активна зона буде видавати нові спалахи, при цьому через три-чотири дні ця група плям опиниться на центральному меридіані. Це буде означати, що викиди плазми на Сонці будуть летіти прямо у бік Землі. Це загрожує не тільки магнітними бурями, а й так званими "протонними подіями" - різким зростанням потоку протонів на навколоземній орбіті, що може загрожувати електроніці космічних апаратів.

Як повідомлялося, в травні відбудеться 9 магнітних бур.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.