Азаров мовчить про Оксану Макар, а її матері погрожують

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.05.2012 21:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17423

Українські та закордонні активісти, що надавали допомогу жертві зґвалтування Оксані Макар, вимагають відкритого судового процесу над її убивцями.

Відповідного листа до українського Прем’єр-міністра Миколи Азарова надіслало, зокрема, і посольство Німеччини в Україні. Відповіді на нього вже місяць немає, в Кабміні ситуацію ніяк не коментують. Між тим, у провладній парламентській більшості говорять, що є юридичні підстави для закритого розгляду справи.

Власник німецького видання Berliner TagesZeitung Рейко Опітц намагався допомогти зберегти життя Оксани Макар, 18-річної дівчини з Миколаєва, яку зґвалтували, а потім спробували спалити троє місцевих молодиків, що походять із впливових родин.

Рейко Опітц поширював інформацію про цей злочин у світових медіа, організував ввезення в Україну сучасного обладнання для лікування складних опіків. Після того, як німецькі лікарі констатували, що врятувати життя Оксані можна лише в найсучасніших клініках ЄС (зокрема, Німеччини), Рейко намагався організувати переліт потерпілої до Німеччини, однак це не вдалося зробити з бюрократичних причин.

Рейко Опітц: мінімум, який може зробити влада, – судити ґвалтівників відкрито

Нині німецький видавець за підтримки деяких представників парламентської опозиції в Україні, продовжує надавати лікарням Миколаєва сучасне медичне обладнання, частину з якого придбали на кошти, зібрані для Оксани Макар.

Рейко Опітц вимагає публічного процесу над убивцями дівчини, бо в іншому разі, на його думку, Україна асоціюватиметься з безкарними зґвалтуваннями та вбивствами.

«Моя особиста думка: в сучасній німецькій клініці, з необхідним устаткуванням Оксана б вижила. Незрозуміло, чому Україна будує великі стадіони, але в неї немає обладнання для лікування її дітей. Сьогодні ж ми дипломатичним шляхом передали петицію українському прем’єру Миколі Азарову з проханням повідомити, чи буде суд у справі Оксани Макар відкритим, ­– зазначив німецький видавець. – Він досі не дав жодної відповіді. Це, щонайменше, не коректно. Мінімум, який може зробити українська влада, це зробити процес над убивцями відкритим».

Якщо цього не станеться, то Рейко Опітц обіцяє покликати під стіни суду представників усіх провідних світових медіа.

Сторона потерпілої зазнає тиску – Катеринчук

Зі свого боку, депутат-нунсівець Микола Катеринчук, який надає юридичну допомогу матері Оксани Макар Тетяні Суровицькій, припускає, що приміщення суду в Миколаєві саме зараз ремонтують, щоб провести суд у її справі, запланований на кінець травня. Проте він розповів, що впливові родичі та друзі підозрюваних у злочині Максима Присяжнюка, Єгена Краснощока та Артема Погосяна продовжують тиснути на сторону потерпілої.

«До нашого представника зверталися певні особи, які хотіли домовитися про перебіг суду в інтересах підозрюваних. Погрожували й Тетяні (Суровицькій). МВС відреагувало, тож зараз вона під охороною», – зазначив Катеринчук.

Мати Оксани Тетяна Суровицька підтримує ініціативи своїх помічників. «Я дякую Рейко, за те, що він допомагав Оксані і що зараз продовжує допомагати українським лікарням. Увесь світ надавав нам підтримку», – сказала мати загиблої.

Активісти руху на підтримку Оксани Макар обіцяють багатотисячні мітинги, якщо влада не дослухається і не зробить процес відкритим.

Чи зґвалтування – привід для закритості процесу?

Між тим, наразі є підстави слухати справу Оксани Макар за зачиненими дверима, вважає колишній суддя, заступник голови Комітету Верховної Ради із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, регіонал Володимир Олійник.

«Є юридичні підстави для цього: зґвалтування, де подробиці можуть завдати шкоди потерпілим справи, де фігурують неповнолітні. Закритий характер засідання пропонують учасники процесу, і суд ухвалює рішення в нарадчій кімнаті. Інтерес медіа у цій справі прикутий не до деталей, у який спосіб ґвалтували, як підпалювали тощо. Інтерес у тому, чи достатньо доказів у справі і якою є міра покарання», – зауважив депутат і колишній суддя.

Оксана Макар, яку зґвалтували й намагалися спалити 9 березня, померла 29 березня в Донецькому опіковому центрі. Майже увесь цей час вона була притомною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.