Археологи знайшли календар Майя, який скасовує кінець світу

Автор/джерело -  © ТСН.ua



Дата публiкацiї - 11.05.2012 02:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17425

Знахідка, що являє собою астрономічні таблиці, які описують сонячний і місячний рік, вважається найдавнішою.

Фрагмент календаря Майя, що показує час затемнень Венери і Марсу на наступні 7 тисяч років

У Гватемалі було виявлено календар цивілізації Майя, згідно якому світ буде існувати ще як мінімум сім тисяч років.

Американські археологи виявили календар у північній частині країни у будинку писаря племені Майя. На стінах, які були зведені у 9 ст. нашої ери, були намальовані найдавніші на сьогоднішній день астрономічні таблиці, що описували сонячний і місячний рік, а також багаторічні цикли руху Венери і Марса.

"Це не зовсім календар як такий, а таблиці, що задають інтервали місячних місяців (синодичних місяців) і містять у собі цілий ряд складних математичних розрахунків, пов’язаних з астрономією. До цього подібні розрахунки були відомі тільки з Дрезденського кодексу - рукопису майя, що датується 14-15 століттями", - пояснив заступник директора мезоамериканського центру імені Кнорозова Російського державного гуманітарного університету Дмитро Бєляєв.

Археологи виявили на трьох вцілілих стінах будинку кілька цікавих фресок. На північній стіні був зображений портрет монарха, який правив у цій частині держави в той час. Ця ж стіна являла собою астрономічний календар, в якому писар передбачив час затемнень і "зустрічей" Місяця, Марса і Венери на найближчі 1-7 тисяч років. Дані обчислення продовжувались на східній стіні, де був написаний сонячний календар і особливий релігійний календар, в якому рік триває 260 днів.

"Не зовсім зрозуміло, навіщо майя записували ці розрахунки на стіні. Ймовірно, ця будівля могла виступати в якості училища для астрономів. Самі учні писали на папері, а написи на стіні виступали "наочним посібником", - зауважив Бєляєв.

Як підкреслюють вчені, останні дні в жодному з календарів Майя не варто розглядати як час "кінця світу".

Нагадаємо, на початку 2000-х років останній день в одному з календарів Майя - 21 грудня 2012 року - став вважатися однією з найбільш вірогідних дат "кінця світу". Та стародавні Майя передбачили, що світ продовжить існувати в незмінному вигляді ще 7000 років.

"Ми весь час шукаємо кінець часу, тоді як майя прагнули "отримати" гарантію того, що нічого не зміниться. У них був зовсім інший менталітет", - пояснив керівник археологічної групи.

Як вважає російський учений, даний календар і пов’язані з ним розрахунки цікаві самі по собі і не мають ніякого відношення до передбачуваного кінця світу. "Ці таблиці ніякого відношення до 2012 року не мають, в них і дати такої не зустрічається. Цілком показово, що на той момент ця дата була не важливою, якщо їй не приділили уваги", - підсумував Бєляєв.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.