Янукович у захопленні від РосУкрЕнерго

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 22.12.2006 18:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1746

Глава уряду висловив задоволення рівнем співпраці з “Газпромом” і “РосУкрЕнерго”. “Головне, чого нам вдалося добитися, - стабільного постачання газу в Україну за стабільними цінами”, - заявив прем'єр-міністр.

Прем'єр-міністр України Віктор Янукович доручив розробити і підписати меморандум, який би врегулював принципи взаємовідносин між українським урядом, ВАТ "Газпром" і компанією РосУкрЕнерго. Про це повідомили в прес-службі українського уряду. Зустріч В.Януковича з представниками "Газпрому" та "РосУкрЕнерго" з питань газопостачання України відбулася сьогодні, в Києві.

"За результатами зустрічі прем'єр-міністр доручив розробити і підписати меморандум, який би врегулював принципи взаємовідносин, формульний підхід до визначення ціни на газ і взаємні гарантії між урядом України, "Газпромом" і компанією "РосУкрЕнерго", як основним постачальником газу в Україну", - сказали в прес-службі.

"Правила гри на газовому ринку мають бути зрозумілими для всіх, передбачуваними, учасники ринку, контрактна база - прозорими як для України, так і для міжнародного економічного співтовариства", - цитує В.Януковича прес-служба.

Прем'єр-міністр також підкреслив, що проблема газопостачання - проблема попередніх урядів, і лише нинішньому Кабінету Міністрів вдалося добитися прогресу в газових переговорах з російською стороною.

Під час зустрічі була проведена презентація інвестиційного плану і плану розвитку компанії "РосУкрЕнерго".

"Вважаю необхідним всю подальшу роботу проводити відкрито і публічно. Це забезпечить конструктивізм і позитивну перспективу розвитку газового ринку" - підкреслив В.Янукович.

Прем'єр також призвав "Газпром" і "РосУкрЕнерго" визначити спільну політику в питаннях постачань газу до України в 2007 і подальші роки

"Україна готова розвивати спільно з "Газпромом" і "РосУкрЕнерго" політику постачань газу в країну в 2007 і подальші роки. Думаю, ми з вами повинні виробити спільну позицію", - сказав В.Янукович. Зокрема він підкреслив, що досягнутий між російською і українською сторонами рівень співпраці дозволить розробити спільну стратегію на середньострокову перспективу. "Ми упевнені, що рівень співпраці дозволяє дивитися нам набагато далі за 2007 рік", - відзначив прем'єр. Глава уряду повідомив про готовність України в найближчий час упровадити енергозберігаючі технології і скоротити обсяги споживання газу в країні. "Це шлях, по якому йде весь світ. Ми – трохи з запізненням", - підкреслив прем'єр, відзначивши, що інвестиційні проекти, які сьогодні намічаються в цьому напрямку, вже найближчим часом зможуть змінити ситуацію на краще.

Глава уряду висловив задоволення рівнем співпраці з "Газпромом" і "РосУкрЕнерго". "Головне, чого нам вдалося добитися, - стабільного постачання газу в Україну за стабільними цінами", - заявив прем'єр-міністр.

Нагадаємо, що Росія і Україна 24 жовтня домовилися про постачання газу в 2007г. у обсязі не менше 55 млрд кубометрів за ціною не вище 130 дол. за тыс.кубометров. Згідно з українсько-російськими домовленостям, до кінця нинішнього року Київ купуватиме блакитне паливо у компанії RosUkrEnergo по 95 дол. за тисячу кубометрів. Компанія з 1 січня 2006р. є ексклюзивним постачальником російського і середньоазіатського газу в Україну. Газпром, якому належить 50% акцій RosUkrEnergo, продає трейдеру газ, здобутий у Середній Азії і видобутий в РФ. RosUkrEnergo велику частину цього газу поставляє в України, а обсяги, що залишилися, експортує в Європу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.