Інтернет-спілкування не відрізняється від спілкування в реальному житті

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.05.2012 14:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17464

Група австрійських та швейцарських учених оприлюднила результати дослідження, що демонструють, що спілкування в інтернеті в основному не відрізняється від спілкування в реальному житті.

В ході дослідження, результати якого науковці опублікували в журналі Nature, дослідники упродовж 42 днів аналізували спілкування користувачів в 20 каналах "класичного" інтернет-чату IRC.

З’ясувалося, що більшість закономірностей спілкування в реальному світі простежуються і в інтернеті.

Так, незважаючи на анонімність більшості повідомлень, майже 85% користувачів дотримуються правил пристойності. У групі, що обговорює одну тему, підтримується позитивний чи нейтральний настрій.

У загальній складності під час дослідження були проаналізовані 2,5 мільйона повідомлень на різні теми, залишені більш ніж 20 тисячами користувачів.

Не так давно дослідження, проведені професором Крістофером Карпентером з Університету Західного Іллінойсу (США), дозволили йому прийти до висновку про те, що інтернет-спілкування провокує антигромадську поведінку і посилює схильність до нарцисизму. Професор, правда, вибрав для вивчення соціальну мережу Facebook.

За інформацією газети The Guardian, Карпентер і його помічники-студенти обстежили 292 людини, більшість з яких також навчаються в цьому університеті, на предмет «самореклами» в рамках соціальної мережі і антисоціальної поведінки, яка виражається в тому, що користувачі прагнуть отримувати більше уваги, ніж самі надають, і гніву в разі недостатньої кількості відгуків на їх «пости».

Дослідники виявили чітку кореляцію між рівнем мережевого ексгібіціонізму і асоціальною поведінкою користувачів і прийшли до висновку про те, що феномен соціальних мереж потребує більш пильної уваги і ретельного вивчення його позитивних і негативних сторін, пише NEWSru.com.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.