Харківським пактом Кремль “розвів” Януковича

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 17.05.2012 10:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17473

Керівник енергетичних програм центру “Номос” Михайло Гончар переконаний, що Росія з Харківськими угодами обдурила у 2010 році Президента Віктора Януковича так само, як у 2009 обдурила прем’єра Юлію Тимошенко.

"Ці плюси, які нам намагалися показати з боку владної команди — це не більше, ніж пропаганда, тому що очевидно, що українська сторона у випадку Харківських домовленостей, як і у випадку угод імені Юлії Тимошенко 2009 року, спіймалась на одну і ту ж наживку обіцянок від російської сторони: "давайте оце підпишемо і потім повирішуємо решту питань", - пояснив експерт.

Гончар також нагадав, що свого часу усі експерти говорили, що те, що передбачено так званими Харківським угодами — не є знижкою.

За його словами, у 2010 році "Газпром" свою ціну не знизив "ні на цент", оскільки так звана "100-доларова" знижка є нічим іншим, як нестягнення Росією експортного мита при постачанні газу до України. Тому дійсно це не може вважатися знижкою з боку постачальника.

"Те, що не доотримує російській бюджет при нестягненні експертного мита, іде в майбутню оплату базування Чорноморського флоту в Україні після 2017 року. Гроші віртуальні, але борги України в цьому контексті можуть бути цілком реальними", - прокоментував Гончар слова Азарова про те, що нібито знижка насправді була "орендною платою за перебування ЧФ".

Як повідомлялося раніше, у середу, 16 травня, прем’єр Микола Азаров визнав, що Харківські угоди не дали Україні ніяких знижок по ціні газу. Тобто, фактично, на сьогодні Україна купує у братньої Росії газ по 525 доларів за тисячу кубів, що значно більше, ніж платять більшість європейських країн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.