Без несподіванок. Апеляційний суд залишив Луценка за гратами

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 17.05.2012 10:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17474

Апеляційний суд Києва визнав правомірним вирок, винесений Печерським районним судом столиці колишньому міністру внутрішніх справ України Юрію Луценку.

Відповідну частину ухвали оголосив у середу головуючий колегії палати з розгляду кримінальних справ Іван Рибак. Захисники екс-міністра внутрішніх справ відзначили несамостійність судової системи і заявили, що оскаржать це рішення у касаційному порядку, звернуться до Європейського суду з прав людини.

Захист Юрія Луценка планує оскаржити в касаційному порядку рішення Апеляційного суду Києва, яким він підтвердив вирок Печерського райсуду. Про це повідомив адвокат екс-міністра внутрішніх справ Ігор Фомін. Він також зазначив, що рішення Апеляційного суду свідчить про те, що українська судова система не самостійна.

«Винесений вирок не Юрію Луценку, а судовій системі України. Вона не в змозі ухвалити будь-яке самостійне рішення. Вона не намагається оцінювати докази у справі, а просто виконує доручення, які їй дали шляхом ухвалення протизаконних вироків. Ми напишемо касаційну скаргу. Ми маємо вичерпати усі можливості захисту в Україні. Після цього ми звернемося до Європейського суду. Я упевнений, що ми цю справу у Європейському суді виграємо», – наголосив Фомін.

За його словами, Юрій Луценко залишиться в Київському СІЗО доти, поки Печерський районний суд Києва не розгляне ще одну кримінальну справу проти нього, в якій екс-міністра звинувачують в організації незаконного стеження за громадянином України.

Луценко не виправдовувався, а звинувачував

Водночас, за словами прокурора Ігоря Клименка, Юрій Луценко свою невинуватість доводив недостатньо наполегливо.

«Рішення Апеляційного суду Києва означає, що засудження Луценка є законним та обґрунтованим. Вирок набирає законної сили. Під час апеляційного розгляду засуджений Луценко заявив про небажання брати участь у судових дебатах. Намагався підмінити суб’єктивними судженнями свідків висновки суду щодо наявності чи відсутності складу злочину. А можливість звернутися до суду з останнім словом використав для виголошення політичної заяви», – сказав Клименко.

Юрій Луценко у своєму останньому слові дійсно заявив, що не вважає потрібним знов доводити безглуздість висунутих проти нього звинувачень і його останнє слово носитиме політичний характер.

Екс-міністр внутрішніх справ запропонував свій план антикорупційної діяльності. На його думку, в Україні слід створити координаційний центр із реальними повноваженнями щодо всіх державних управлінських структур. Крім того, серед пропозицій Луценко озвучив створення однакових для всіх критеріїв люстрації та просування по службі, не пов’язаних із партійним життям.

Головна перешкода розвитку України не Янукович – екс-міністр

Екс-міністр наголосив, що присвячує свій виступ Президенту України Віктору Януковичу і називає його «слово з-за ґрат номер два». Утім, за словами Юрія Луценка, головним ворогом опозиції та перешкодою розвитку України є не Віктор Янукович, а зневіра. Водночас, він наголосив, що в об’єднаної опозиції є шанс перемогти на парламентських виборах на базі «Батьківщини» під керівництвом колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

«Українська політика без Юлії Тимошенко – це театр ляльок, маріонетки і клани. Тому підтримка об’єднаної опозиції є кроком до звільнення Юлі. Що у свою чергу є необхідним кроком до звільнення рушійної сили майбутнього української історії – середнього класу. Вибір незалежної і європейської української долі сьогодні пов’язані з Тимошенко. Я впевнений, що саме за її косу ми зможемо витягнути Україну з полону українського лабіринту Мінотавра», – заявив екс-керівник МВС.

Юрій Луценко був затриманий у грудні 2010 року. Генпрокуратура висунула йому обвинувачення в заволодінні державним майном в особливо великих розмірах і в перевищенні службових повноважень. У лютому 2012 року Печерський райсуд Києва засудив Луценка до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна, з позбавленням права обіймати керівні посади і ранг державного службовця.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.