Посол США вважає, що а українських прокурорів забагато повноважень

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 17.05.2012 16:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17484

Україна повинна позбавити прокуратуру повноважень загального нагляду за межами кримінального процесу

Таку думку висловив Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джон Теффт під час міжнародної конференції «Реформування прокуратури: європейські стандарти та зарубіжний досвід».

«Незважаючи на конституційні обмеження, прокуратури в Україні продовжують здійснювати функції загального нагляду. Ці надзвичайні повноваження для виконання наглядових функцій за межами кримінального процесу у минулому стали предметом критики Венеціанської комісії», - зазначив дипломат.

На думку Теффта, щоб виконувати свої зобов´язання перед Радою Європи та дотримуватися європейських цінностей, ці повноваження прокуратури в процесі реформування повинні бути усунені.

Разом з тим посол зазначив, що загальні наглядові функції за межами кримінального процесу небезпечні в країнах, де зароджується ринкова економіка і в країнах з перехідною демократією.

«Поєднання широких наглядових повноважень і особливо низької заробітної плати є небезпечним. Ліквідація загального нагляду дозволить усунути деякі корупційні ризики і поліпшити загальний діловий клімат», - запевнив посол США.

Як повідомлялося раніше, 14 травня Президент України Віктор Янукович підписав кримінально-процесуальний кодекс України.

Як зазначив Янукович, до 1 листопада чинне законодавство треба привести у відповідність з новим КПК, після чого будуть прийматися закони про адвокатуру та прокуратурі.

У листопаді 2011 Президент України створив робочу групу з питань реформування прокуратури і адвокатури.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.