Спалах на Сонці, який стався вночі, загрожує навіть супутникам

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 17.05.2012 18:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17487

На Сонці в ніч на четвер стався потужний рентгенівський спалах, потік протонів в околицях Землі значно зріс, що може загрожувати космічним апаратам на орбіті.

Про це відчать дані центру прогнозу космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA).

Джерелом спалаху стала активна область 1476 − група сонячних плям, яка сформувалася на Сонці в кінці квітня. Розміри цієї області свідчили про те, що вона може стати джерелом дуже потужних спалахів і викидів плазми, а значить − у випадку, якщо ця група плям опиниться на одній лінії із Землею − і потужних магнітних бур на нашій планеті.

Проте, всупереч очікуванням, спалахів найвищого класу − класу X − область 1476 не дала. Спалахи на Сонці, залежно від потужності рентгенівського випромінювання, діляться на п’ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в десять разів.

Зараз область 1476 вже йде за сонячний горизонт. Але "під завісу", близько 03.30 за київським часом у четвер, вона "видала" спалах класу M5. Супутники угруповання GOES зафіксували різке зростання потоку заряджених частинок − в тому числі найбільш небезпечних для електронної апаратури супутників протонів з енергією більше 100 мегаелектронвольт. Кількість протонів високих енергій після спалаху зросла більш ніж в тисячу разів − від 0,1-0,01 частки на квадратний сантиметр за секунду до 100 часток.

За останніми даними NOAA, цій радіаційній бурі присвоєно клас S2 − помірний клас збурень, який проте може вплинути на високочастотні радіопередачі в полярних регіонах і призвести до одиничних збоїв апаратури супутників.

Як повідомлялося раніше, у травні прогнозували 9 магнітних бур.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.