Кремль погодився роздерибанити українську трубу на трьох

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 18.05.2012 10:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17488

Москва дала добро на створення тристороннього газового консорціуму за участю Росії, України та Євросоюзу для управління українською ГТС.

Про це повідомив перший заступник голови комітету російської Держдуми з економічної політики Валерій Язєв.

"Ми вже зацікавлені в появі тристороннього консорціуму. Наявність тільки двох учасників - Росії та України - несе потенційні конфлікти. Потрібен арбітр. Треба зробити так, щоб "труба" залежала не від України, а від консорціуму", - сказав він, пише "Комерсант-Україна".

Разом з тим він зазначив, що створювати потрібно консорціум, який буде не просто управляти, а володіти українською ГТС.

Джерело видання в "Газпромі" пояснило, що коментар Язєва відображає сьогоднішню позицію монополії.

"Нас цілком влаштує, якщо третім учасником консорціуму стане європейська компанія. Ми зможемо порозумітися з третім учасником консорціуму, якщо він керуватиметься економічними інтересами, а не спробує політично насолити Росії", - сказав співрозмовник у компанії.

як повідомлялося, раніше в "Газпромі" наполягали на створенні двостороннього консорціуму. Про те, що позиція може змінитися, стало відомо після зустрічі президентів двох держав в рамках неформального саміту країн СНД 15 травня.

Після розмови з російським Президентом Владіміром Путіним Президент Віктор Янукович заявив, що сторони прагнуть до створення консорціуму з трьома учасниками, але Україна поки чекає аудиту ГТС, який повинен завершитися в серпні цього року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.