Владу критикувати заборонено?

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 18.05.2012 12:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17491

Тушкована правляча більшість ВР заборонила депутатам критикувати владу.

Про це пише Коммерсантъ-Україна.

Закон "Про правила етичної поведінки" був прийнятий 265 народними депутатами більшості. Документ, авторами якого виступили відразу шість народних депутатів фракцій КПУ, Партії регіонів, "БЮТ-Батьківщини", групи "Реформи ради майбутнього", зобов’язав осіб, уповноважених виконувати державні функції (зокрема народних депутатів) або місцевого самоврядування, "забезпечувати позитивну репутацію органів державної влади і місцевого самоврядування, всіляко сприяти зміцненню довіри громадян до влади".

Крім того, закон забороняє державним діячам приймати пожертвування. У разі надходження такої пропозиції політик зобов’язаний "по можливості ідентифікувати особу", що запропонувала матеріальну допомогу, і письмово проінформувати про інцидент спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

Згідно ст. 18 закону, за порушення встановлених їм правил особи, уповноважені виконувати державні функції або місцевого самоврядування, нестимуть дисциплінарну, адміністративну, кримінальну або матеріальну відповідальність. Головне науково-експертне управління парламенту звернуло увагу народних депутатів на те, що в законі не пропонується ні порядок притягнення до відповідальності за порушення вимог, ні конкретні санкції.

Представники опозиції заявили, що закон обмежує їхні права. "Всі вибори в світі проводяться за рахунок пожертвувань. Якщо закон заборонить критику влади і прийом пожертвувань, виникнуть труднощі з проведенням виборчої кампанії", - сказав "Ъ" народний депутат Вячеслав Коваль (НУНС).

"Цей закон дає власті додаткові важелі впливу на опозицію", - вважає народний депутат Володимир Бондаренко ("БЮТ-Батьківщина").

"Зрозуміло, що в ході виборчої компанії опозиція критикуватиме владу, і я порушу цей закон. Що мені за це буде? — обурився народний депутат Юрій Гримчак (НУНС).— Більшої дурості, ніж ухвалення таких законів, немає!"


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.