Планетологи виявили метеорити, які бомбардували Місяць мільярди років тому

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 18.05.2012 13:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17493

Американські планетологи виявили в зразках місячних порід, отриманих експедицією Аполлон-16, фрагменти стародавніх метеоритів, які бомбардували природний супутник Землі приблизно 3,8 мільярда років тому.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Science.

Група астрофізиків під керівництвом Кетрін Джой (Katherine Joy) з Інституту Місяця і планет в Х’юстоні (США) аналізувала фрагменти місячного ґрунту - реголіту, доставленого на землю експедицією Аполлон-16 у 1972 році.

Дані зразки реголіту були витягнуті в Морі Дощів, яке є гігантським кратером, що виник в результаті падіння астероїда 3,85 або 3,92 мільярда років тому.

В уламках метеоритів Джой та її колеги виявили мікроскопічні кульки - хондрули, які, як правило, існують лише в примітивних хондритах - багатих кремнієм астероїдах, утворених з первинної матерії Сонячної системи. Більшість великих астероїдів такого типу зіткнулася із Землею, Місяцем та іншими планетами в ході так званого пізнього важкого бомбардування - періоду постійного зіткнення великих небесних тіл на ранньому етапі формування Сонячної системи, який тривав сотні мільйонів років.

Дослідники проаналізували хімічний склад кульок за допомогою електронного мікроскопа і спектрографа, намагаючись з’ясувати час їх формування і джерело походження.

За словами планетологів, хондрули складаються з мінералів, які не можна виявити на Землі чи Місяці і які часто зустрічаються в різних метеоритах-хондритах.

Зокрема, в більшості зразків було досить мало заліза, що відрізняє їх від місячного ґрунту. Крім того, мікроскопічні кульки містили вкрай мало нікелю і дуже багато магнію в порівнянні з типовими земними породами, що відкидає можливість забруднення зразків в результаті неправильного зберігання або транспортування реголіту.

За словами вчених, хімічний склад кульок підтвердив, що вони виникли всередині звичайних і вуглистих хондритів, що населяли Сонячну систему в епоху пізнього важкого бомбардування. Крім того, в інших зразках місячних порід вчені знайшли сліди пізніших зіткнень, що сталися 1,7 мільярда років тому і пізніше.

Як зазначають дослідники, настільки велика кількість хондрул підтверджує астероїдну теорію бомбардування Місяця і зменшує правдоподібність конкуруючої з нею кометної гіпотези. Остання свідчить, що планети стикалися в основному з кометами із зовнішніх меж Сонячної системи, а не з більш близькими до них астероїдами.

Напередодні фахівці НАСА дійшли висновку, що в Сонячній системі налічується близько 4700 більш-менш великих астероїдів, які можуть становити небезпеку для нашої планети.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.