Братня дружба. В Росії ліквідували Об’єднання українців

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 18.05.2012 14:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17494

Верховний суд Російської Федерації задовольнив позов Міністерства юстиції РФ з проханням ліквідувати Об`єднання українців Росії.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ із зали суду, відповідне рішення оголосив суддя Верховного суду Росії Микола Романенков.

«Вислухавши пояснення представників Мін’юсту та Об`єднання українців Росії, дослідивши матеріали справи, вислухавши судові дебати, Верховний суд РФ вирішив: заяву Міністерства юстиції РФ задовольнити, ліквідувати загальноросійську громадську організацію «Об`єднання українців Росії», виключивши її з Єдиного державного реєстру юридичних осіб», - сказав М.Романенков.

Засідання суду відбувалося у відкритому режимі. Відповідно до постанови, сторони можуть оскаржити рішення впродовж місця. Мотивоване рішення буде направлено сторонам поштою у встановлені строки.

Водночас, адвокат ОУР Алім Жгульов наголосив, що під час засідання Верховного суду РФ жодних нових доказів вини ОУР Мін’юст РФ не надав.

«Ми з рішенням не згодні і будемо направляти апеляцію у встановлені законом строки», - заявив він.

Довідка. У жовтні 2011 року стало відомо, що Замоскворецький суд Москви підтримав Міністерство юстиції РФ у справі про ліквідацію Об`єднання українців Росії.

За словами адвоката ОУР А.Жгульова, Мін’юст РФ звинувачує екс-співголову ОУР Валерія Семененка у тому, що він у період тимчасового припинення діяльності організації виступав у російських ЗМІ нібито від імені ОУР. Це і стало приводом для ліквідації організації.

27 січня 2010 року рішенням Верховного суду РФ було остаточно ліквідовано Федеральну національно-культурну автономію українців Росії (ФНКА УР), яка існувала з 27 березня 1998 року. Позов Мін’юсту РФ базувався на скарзі активіста фонду «Родина» Журавльова, який заявляв, що ФНКА УР «веде політичну діяльність, прославляє бандерівців і виливає негатив на Росію».

29 лютого 2012 року для запобігання створенню невідомими особами нової ФНКА УР у Москві пройшов установчий з`їзд зі створення Федеральної української національно-культурної автономії (ФУНКА), яка повинна замінити ФНКА УР.

Від «Аратти»: ліквідація українських громадських організацій у Росії відбувається на тлі штучної дискусії про другу державну мову, яка в Україні нав’язується нардепами від Партії регіонів.

Власне кажучи, російська держава послідовно викорінює не тільки культурологічні організації етнічних українців. Фактично під забороною опинилася українська книжка. Ми всі пам’ятаємо, які спецслужби РФ намагалися закрити чи не єдину бібліотеку української літератури у Москві. Відкриого переслідування зазнають віруючі української православної церкви. Українські робітники, аби отримати право працювати на російському ринку праці мають здавати іспити зі знання російської моіви, законів і історії.

Натомість, українська влада робить вигляд, що цього всього немає. Якщо українці в Росії, в кращому випадку, можуть розраховувати на навчання дітей рідній мові поза учбовим процесом, український Міністр освіти з неабияким ентузіазмом викорінює все українське в освіті, закриваючи українські школи і переробляючи українські підручники, зокрема історії, в угоду Москві.

В українському телеефірі - буквально навала російського пропагандистського телепродукту. А чи є адекватна присутність в російському телеефірі української продукції?

При всьому тому, кремлівське лобі у парламенті волає про утиснення російської меншини в Україні. Прикро не те, що це відверта брехня, а те, що ці особи є членами українського парламенту. Парламенту, який має захищати інтереси українців. Але саме цього й не помітно.

До речі, в російській Думі - симпатиків російських українців чомусь немає. Здогадайтеся, чому? І яка влада в Україні насправді?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.