Компромісу не буде. Газові переговори з Росією зайшли у глухий кут

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 22.05.2012 10:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17503

Вчорашні переговори міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка і глави Газпрому Олексія Міллера щодо співпраці Росії і України в газовій сфері показали, що сторони в принципі не можуть домовитися.

Про це заявило джерело в Газпромі, пише "Коммерсант-Украина"

"Ми півтора роки товчемо воду в ступі, і ніяких зрушень немає. По суті, точка неповернення пройдена, і ми підемо своїм шляхом - будемо будувати газопровід South Stream, розширювати Nord Stream, скоротивши прокачування газу через Україну до мінімуму", - говорить співрозмовник в монополії.

Це підтверджує і співрозмовник в українському Міненерго, який заявляє, що Київ у свою чергу має намір до мінімуму скоротити споживання російського газу.

"Ми найбільший ринок збуту російського газу в світі, та ще й купуємо його за найвищою ціною. Подивимося, як Газпром заговорить, коли ми відмовимося від покупки цих обсягів", - говорить співрозмовник.

Високопоставлене джерело в Міненерго стверджує, що головний предмет розбіжностей - оцінка вартості газотранспортної системи.

Російська сторона вважає, що її ціна не перевищує $4,2 млрд. Але Україна готова продати ГТС консорціуму тільки після її оцінки міжнародним аудитором - зараз цим займається Baker Tilly. Раніше ГТС двічі оцінювалася: 2007 року в - в $24,8млрд, 2009 році а в - в $9,9 млрд.

Як повідомлялося раніше, останній раз Міллер і Бойко зустрічалися 14 травня, напередодні неформального саміту країн СНД.

Тоді очікувалося, що під час саміту Президент Віктор Янукович зможе переконати свого російського колегу Владіміра Путіна у необхідності зниження ціни газу в обмін на створення консорціуму на базі української ГТС. Проте досягти домовленостей за підсумками саміту президентам не вдалося, і переговори продовжилися між Газпромом і Міненерго.

Після цього Янукович заявив, що вважає реальним заміщення імпорту російського газу за рахунок інших джерел у випадку, якщо переговори про зниження ціни на нього не принесуть результатів найближчим часом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.