Оприлюднено офіційну причину смерті Ніязова

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 23.12.2006 16:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1751

Лікарська комісія, до якої належали німецькі і туркменські медики, оголосила офіційну причину смерті президента Туркменістану Сапармурата Ніязова.

Туркменбаши помер внаслідок гострої серцевої недостатності. З'ясувати це вдалося лише методом розтину. Як передає НТВ, результати експертизи оголосив німецький кардіохірург Ганс Мейснер.

Про те, що у С.Ніязова є проблеми з серцем, стало відомо ще 1997 р., коли німецькі лікарі зробили туркменському президентові коронарне шунтування. Після цього він неодноразово проходив обстеження, однак, докладної інформації про стан здоров'я С.Ніязова останніми роками не було.

Вже 26 грудня в Ашгабаді має розпочатися позачергове засідання найвищого представницького органу Туркменії - з'їзду народних депутатів Халк Маслахати, на якому буде призначено в.о. голови держави. Він оголосить дату президентських виборів.

Зараз тимчасово виконувачем обов'язки голови Туркменії є Курбанкулі Бердимухаммедов. 21 грудня його призначила державна рада безпеки Туркменії. Відповідно до конституції Туркменії, повноваження президента після смерті С.Ніязова повинні були перейти до спікера парламенту Оверзгельди Атаєва, проте Генпрокуратура порушила проти нього кримінальну справу, позбавивши можливості очолити державу. Згодом парламент проголосував за те, щоб відмовити О.Атаєву в депутатській недоторканності, а 22 грудня К.Бердимухаммедов відправив спікера до відставки.

К.Бердымухаммедов заявив, що політику покійного президента Туркменії С.Ніязова буде продовжено, повідомляє Радіо "Свобода". Виступаючи по національному телебаченню, він запевнив, що Ашгабад буде і надалі провадити політику нейтралітету і дотримуватись всіх своїх міжнародних зобов'язань і контрактів.

С.Ніязов помер 21 грудня о 01:10 за місцевим часом внаслідок зупинки серця. Відразу після його смерті з'явилися чутки, що С.Ніязов помер кілька днів тому. 2006 г С.Ніязову виповнилося 66 років. Через смерть С.Ніязова в Туркменії оголосили 7-денний траур. Туркменбаши поховають 24 грудня на території головної мечеті країни "Туркменбаши Рухи".

С.Ніязова - першого і довічного президента Туркменістану - було обрано на пост президента країни 1990 р. 1999 р. Народна рада Туркменістану ухвалила рішення про довічне президентство С.Ніязова. Ім'я Туркменбаши (голова туркмен) було офіційно привласнено С.Ніязову ухвалою Меджлісу.

Політологи припускають, що смерть С.Ніязова може стати початком хаосу в країні і спровокувати жорстку боротьбу за президентське крісло. Також висловлювалися занепокоєння, що буде переглянуто раніше укладені домовленості про постачання газу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.