Навіть Пшонку стурбувало «щасливе дитинство» українських дітей

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 23.05.2012 11:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17520

В Україні проживає понад 8 мільйонів дітей, з яких майже 70 тисяч – у сім’ях, які опинились у складних життєвих обставинах.

Про це повідомив генпрокурор Віктор Пшонка під час розширеного засідання колегії Генпрокуратури, присвячене боротьбі з дитячою злочинністю, алкоголізмом і наркоманією.

За його словами, прокурори на місцях залишають поза увагою питання щодо запобігання насильства в сім’ї стосовно дітей. «Натомість щодня одна дитина втікає із сім’ї на вулицю», - сказав він.

Пшонка також заявив, що правоохоронні органи не вживають вичерпні заходи до попередження злочинності та бездоглядності серед дітей.

«Щороку за бродяжництво та жебракування майже 12 тис. неповнолітніх потрапляють до дитячих притулків», - заявив Пшонка.

Крім того, «у третині регіонів держави упродовж останніх років спостерігається негативна тенденція до зростання злочинності серед неповнолітніх, вчинення ними повторних злочинів, у групі осіб, а також у сфері незаконного обігу наркотиків».

Пшонка виніс попередження прокурорам 10 областей та міста Севастополь за зростання дитячої злочинності у ввірених їм регіонах.

Генпрокурор навів статистичні дані, відповідно до яких кожен другий учень має досвід тютюнопаління та вживання пива, кожен третій – спробував горілку, кожен четвертий – наркотичні речовини.

Він повідомив, що в 2011 і в 2012 роках в результаті алкогольних і наркотичних отруєнь госпіталізовано близько 2 тис. дітей. При цьому на обліку в медичних установах знаходяться 5,5 тис. неповнолітніх, що зловживають алкоголем і наркотиками.

«На даний час на обліку перебуває 89 дітей, які вживають наркотики ін’єкційно. Насправді ж таких дітей набагато більше. Дивлячись на таку статистику можна подумати, що в нас все добре. Проте, це не так. Я вимагаю достовірних даних і ефективної роботи по залученню до реабілітації», - заявив генпрокурор.

За його словами, правоохоронці «не вживаються дієві заходи щодо встановлення джерел придбання неповнолітніми алкогольних напоїв та притягнення до відповідальності осіб, які їх реалізують».

Він додав, що незважаючи на такий стан, МВС фактично звело свою діяльність по запобіганню злочинності серед неповнолітніх до розкриття вже вчинених підлітками правопорушень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.