Уряд планує змешити податки чи запустив черговий піар?

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 25.05.2012 14:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17536

Влада України вивчає можливість чергового зниження податків, повідомив міністр фінансів Юрій Колобов.

«Думаємо над тим, щоб істотно знизити податок на прибуток, істотно зменшити соціальні внески. Питання дискусійне, тому що ми вважаємо навантаження на легалізований зарплатний фонд досить високим», — сказав він 25 травня під час міжнародної конференції Асоціацій платників податків світу у Києві.

Голова Мінфіну не назвав орієнтовний розмір зниження ставок оподаткування, однак зазначив, що влада планує забезпечити стабільність надходжень до держбюджету.

«Будуть високі податки і буде сильний тиск на бізнес — звичайно, економіці країни буде складніше розвиватися. Наше завдання — знайти мікс: щоб від зниження податків не впали надходження до бюджету, при цьому бізнесу було зручно і комфортно розвиватися», — пояснив він.

«У нас зараз на кожну гривню зарплати треба заплатити гривню з чимось ще податків та соціальних внесків. Вважаю, що це багато. Будемо зменшувати», — додав голова Мінфіну.

Як повідомлялося, з 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України. Документом, серед іншого, передбачалося зниження ставки податку на прибуток з 25% до 23% у 2011 році, до 21% у 2012 році, до 19% у 2013 році і до 16% з 2014 року. Окрім того, ставка ПДВ з 2014 року також буде зменшена до 17% з 20%.

Довідка «Аратти». Світовий банк підрахував, що український бізнес у тій або іншій формі виплачує 135 різних податків. Це абсолютний світовий рекорд. Друге місце в цьому рейтингу Світового банку в 2011 році зайняла Румунія. Але у неї кількість податків всього 113. На третьому місці знаходиться Ямайка з результатом лише 72 податки.

У європейських країнах, за словами експертів, кількість податків не перевищує 10-ти, в Грузії - 5, а в Гонконгу складає лише 3.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.