Чому зростають тарифи мобільного зв’язку?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 25.05.2012 16:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17537

Компанія МТС-Україна підвищує тарифи: вартість дзвінків всередині мережі та абонентам інших операторів у популярних тарифах зросте на 20-50%. Інші оператори за останні місяці теж поступово підвищували тарифи, пояснюючи це як зростанням попиту, так і інфляцією.

Про це пише Коммерсантъ-Украина в статті Дорога кожна хвилина.

Так, другий за кількістю абонентів оператор мобільного зв’язку в країні МТС-України вчора повідомив про підвищення тарифів. З 1 червня вартість внутрішньомережевих і міжмережевих дзвінків зросте на 50% і 20% відповідно, до 0,75 грн/хв. і 1,2 грн/хв. у популярних тарифних планах оператора - Супер МТС, MAX Energy і Народний.

При цьому МТС не змінює кількість передбаченого тарифами безкоштовного трафіку - наприклад 70 хв. внутрішньомережевих дзвінків в день у Супер МТС або 1 тис. хв. в місяць у MAX Energy.

"Більшості абонентів підвищення не торкнеться, оскільки вони не виходять за рамки передплачених хвилин у пакеті", - пояснює керівник відділу зі зв’язків із громадськістю МТС-Україна Вікторія Рубан.

КоммерсантЪ-Украина з’ясував, що МТС - не перший оператор, який вирішив цієї весни підвищити тарифи. У березні Київстар та Астеліт збільшили на 20-30% вартість SMS-та MMS-повідомлень. Київстар також почав вводити щоденну абонплату в низці тарифних планів. Вчора в компанії повідомили про те, що з 1 червня перестануть надавати 40 безкоштовних хвилин на дзвінки іншим операторам абонентам тарифного плану Бізнес 40 Новий. А Астеліт у березні підвищив суму обов’язкового щомісячного поповнення у деяких тарифних планах.

Варто також зазначити, що раніше до масштабних одночасних підвищень тарифів оператори вдавалися тільки під час кризи - в 2009 році. Тоді в компаніях пояснювали, що через девальвацію гривні їх капітальні та операційні витрати сильно зросли.

Директор з маркетингу Київстару Тарас Пархоменко зазначає, що зараз інфляція не так помітна, але все одно призводить до значного зниження рентабельності. Так, в I кварталі EBITDA компанії вперше за останні два роки знизилася на 2%, до 1,57 млрд грн при зростанні виручки на 3%, до 3,08 млрд грн.

"Збільшуються витрати на електроенергію, а це чимала частина операційних витрат. До того ж в останні роки, незважаючи на зниження темпів зростання абонбази, збільшується споживання практично всіх типів послуг - а це вимагає постійних інвестицій в мережу", - пояснює Пархоменко.

Втім, додає видання, в I кварталі МТС показала зростання OIBDA на 15,3%, до 1,05 млрд грн, при зростанні виручки на 7,8%, до 2,2 млрд грн. Астеліт в січні-березні збільшив EBITDA на 33,1%, до 198,5 млн грн, а виторг - на 17,4%, до 729,9 млн грн.

Також газета пише, що, на думку гендиректора Астеліту Олександра Баринова, новими тарифами МТС намагається стимулювати абонентів якомога менше телефонувати на номери інших операторів і здійснювати більше внутрішньомережевих дзвінків.

"Основна складова собівартості міжмережевих дзвінків - це інтерконнект. При ставці 0,36 грн/хв. (встановлена ​​державою., - Ред.) тариф в 1,2 грн/хв. - занадто високий, тому навряд чи це пов’язано із зростанням витрат" , - прояснює ситуацію він.

Зі свого боку, Рубан пояснює, що пріоритет компанії - недорогі дзвінки всередині мережі. "Фактично це ключовий принцип, який використовується в тарифних лінійках МТС. Саме ці пакети найбільш затребувані серед абонентів, і щоб зберегти їх, ми змінили тарифікацію інших дзвінків", - додає вона.

Між тим, заступник директора дослідницької компанії GfK Ukraine Гліб Вишлінський вважає, що, підвищуючи тарифи, мобільні оператори намагаються компенсувати уповільнення темпів приросту абонентських баз.

"Органічного зростання абонбази фактично немає: голосовим зв’язком користуються вже всі мешканці, середній щомісячний голосовий трафік досяг максимальної можливої межі. Зростає споживання мобільного інтернету, але дуже повільно - через відсутність 3G-ліцензій", - пояснює він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.