Визначено точний діаметр Сонця

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 25.05.2012 17:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17540

Науковцям нарешті вдалося вирахувати точний діаметр Сонця. За даними фахівців національної лабораторії Японії, він становить 1 млн. 392 тис. 20 км.

Японські вчені змогли отримати точні дані про діаметр Сонця під час кільцеподібного затемнення, яке 21 травня спостерігали мешканці більшої частини Азії та Північної Америки.

Визначити точний діаметр світила астрономам вдалося за допомогою оптичного ефекту, який називається "чотки Бейлі" і виникає на початку і наприкінці повної фази затемнення.

В цей момент краї сонячного і місячного дисків збігаються, проте світло Сонця місцями пробивається через нерівності рельєфу на Місяці і його видно з Землі як яскраві точки червоного кольору. За допомогою "чоток Бейлі" астрономи можуть точно визначити положення краю сонячного диска.

Під час нещодавнього затемнення вчені порівняли дані спостереження "чоток Бейлі" з декількох обсерваторій країни, а також раніше отриману інформацію з нині вже неіснуючого японського місячного зонда "Кагуя" та змогли визначити діаметр світила.

Зауважимо, що астрономи всього світу вродовж багатьох років намагалися визначити точний діаметр Сонця, однак це завдання ускладнювалася надзвичайною яскравістю сонячного диска, яка в звичайних умовах заважає точно визначити його стан.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.