Азербаджан відмовиться від російського газу

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 23.12.2006 19:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1755

Азербайджан може відмовитися від закупівлі газу у ВАТ “Газпром”.

Про це в інтерв'ю Радіостанції "Ехо Москви" повідомив Президент Азербайджану Ільхам Алієв.

За його словами, республіка може поміняти енергетичний баланс, перейшовши з мазутово-газового на мазутовий. Все це призведе до того, що Азербайджан буде змушений скоротити транспортування нафти до порту Новоросійськ, наголосив він.

Як зазначив І.Алієв, переговори про постачання російського газу тривають довго і безуспішно, а позитивний баланс взаємовигідної співпраці поступово вичерпується. На його думку, пропозиції Газпрому про продаж газу Азербайджанові по 230 дол. за 1 тис. куб. м різниться з духом і суттю двосторонніх відносин. Відносини Азербайджану і Росії охоплюють ширші галузі, ніж енергетика, зазначив він.

19 грудня міністр промисловості та енергетики Азербайджану Натік Алієв заявив, що якщо Азербайджан не влаштують умови імпорту природного газу з Росії 2007 р., країна відмовиться від закупівлі російської сировини.

Напередодні заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв заявив, що сподівається закінчити переговори з Азербайджаном з постачання газу найближчими годинами або днями. За словами А.Медведєва, Газпром виклав свої умови формування ціни на газ, і вони відповідають умовам постачань газу до Грузії, "оскільки це є один регіон". Він зазначив, що у Газпрому є уява про обсяги постачань газу до Азербайджану, але їх буде названо після визначення ціни. Наразі ціну сторони не узгодили.

2006 р. Газпром експортуватиме Азербайджанові 4,5 млрд куб. м газу за ціною 110 дол. за 1 тис. куб. м, переговори про постачання на 2007 р. наразі не закінчено. Газпром пропонує підвищити наступного року ціну за 1 тис. куб. м до 230 дол.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.