Нардепи-регіонали вважають, що українцям не можна безкоштовно дивитися супутникове ТБ

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 29.05.2012 11:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17551

Регіонали готують зміни до закону про авторські права, прийняття яких зобов’яже супутникові канали вести платне закодоване мовлення на території Україні.

За статистикою, супутникове ТБ на домашні антени приймають близько 3 млн. вітчизняних домогосподарств, але при цьому близько 300 - 400 тис сімей купує пакети каналів в операторів, пише "Коментарі".

У відкритому ж доступі із супутників HotBird, Amos і Astra на території Україні веде мовлення близько 60 каналів, які українці приймають на супутникові тарілки.

Ініціатором документу про кодування сигналу є регіонал Максим Луцький, який не зміг дати чіткої відповіді щодо пропонованих нових норм мовлення. Інші ж нардепи дуже обережно коментують поправки.

Вони не заперечують того, що поправки щодо кодування мовлення дійсно можуть бути внесені. Але в зв’язку з тим, що зауважень до документу близько 300, їм важко пригадати їх точне формулювання.

На сьогодні в законопроекті вже створено сприятливий контекст для того, щоб дописати в тексті рядок про обов’язкове кодуванні всіх трансльованих на території України каналів. Так, у прийнятій в минулому році в першому читанні версії документа сказано, що сигнал вважається закодованим, якщо його масове поширення доступно для прийому тільки за допомогою декодера.

Представники супутникових платформ і платних каналів, думкою яких поцікавилася редакція, в цілому підтримують ідею депутатів.

"Кодування призведе до поліпшення якості контенту, який закуповують вітчизняні мовники, так як їх трансляція буде краще монетизуватися", - заявила директор оператора супутникового ТБ компанії Viasat Оксана Ферчук.

За її словами, зараз телеканали, які отримують ліцензії в Нацраді з телебачення і радіомовлення, і так зобов’язані кодувати сигнал. Але не всі з них сумлінно виконують цю норму.

У той же час у галузевих експертів ініціатива викликає більше запитань і побоювань.

"Не зовсім зрозуміло на підставі чого держава буде втручатися в діяльність господарюючих суб’єктів і змушувати сигнал телеканалів із супутника кодувати? Навіть якщо цей законопроект набуде чинності, залишається відкритим питання телеканалів, у яких практично весь контент власного виробництва. Під цю категорію, зокрема, підпадають всі новинні канали. Навіщо далеко ходити: канал "Рада", який висвітлює діяльність законодавчої гілки влади, стане в такому випадку недоступний більшості українців, і переглядати його зможуть тільки абоненти кабельних мереж", - зазначає видавець журналу Mediasat Олександр Глущенко.

Від “Аратти”: насправді ж нардепи від ПР традиційно підміняють поняття. Очевидно, що головною метою ініціаторів законопроеукту є не захист авторських прав, а елементарна економічна цензура. Бо введення платного мовлення в умовах стрімкого зубожіння більшості громадян робить для них недоступною альтернативну інформацію і інформацію взагалі.

Саме неосвідчена і відсічена від інформації біомаса - це той ідеальний лохтурат, який забезпечить регіоналам довічне володорювання. І саме над цим, як бачимо, наполегливо працюють законотворці від ПР.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.