Традиційно, ближче до виборів, нардепи почали “вдосконалювати” виборчий закон

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 29.05.2012 12:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17555

У Верховній Раді з’явився законопроект, який передбачає внесення правок до закону про вибори народних депутатів.

Про це пише пише КоммерсантЪ-Украина.

Видання, зокрема, зазначає, що автори документа, більшість з яких представляють Партію регіонів, зізналися, що їх участь в підготовці законопроекту була скоріше формальною.

"Фактичними авторами проекту є члени Центрвиборчкому Андрій Магера й Михайло Охендовський", - заявив народний депутат Василь Демчишен (ПР). Охендовський в бесіді з Ъ додав, що перелік поправок раніше було одноголосно затверджено всіма членами ЦВК.

Газета пише, що законопроект передбачає внесення змін у 34 статтю та перехідні положення чинного закону про вибори. Він визначає процедуру підрахунку голосів за закордонним виборчим округом, а також вносить низку технічних правок. "При нинішній редакції закону просто неможливо провести вибори без порушень, в ньому багато технічних недоліків. Наприклад, закон дозволяє одній особі балотуватися одночасно хоч за 225 округами. Тому нічого страшного не трапиться, нічия корова не помре, якщо ми трохи вдосконалимо механізм", - цитує видання Охендовського.

У свою чергу, в опозиції категорично не згодні з думкою ЦВК. "Деякі зміни тільки погіршують закон", - заявив народний депутат Сергій Підгорний (БЮТ-Батьківщина). Він незадоволений новою нормою про заборону одночасного балотування за мажоритарними округами. "Хто буде перевіряти, чи не фальшива письмова заява кандидата про реєстрацію його кандидатури на другому окрузі? На практиці людину просто знімуть з реєстрації, і поки вона буде доводити свою правоту в суді, пройдуть терміни реєстрації", - заявив депутат.

Ъ зазначає, що головне побоювання опозиції пов’язано з тим, що в процесі роботи текст законопроекту може змінитися. "Є підозра, що технічні питання є лише підставою для редагування ключових положень закону", - пояснив заступник голови комітету з питань державного будівництва Юрій Ключковський. "Проблема вирішується просто - потрібно домовитися про прийняття закону в цілому, без другого читання", - заперечив йому Охендовський.

Як відомо, чергові вибори Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 року. Вибори проведуть за змішаною системою: 225 депутатів будуть обрані в одномандатних мажоритарних округах, ще 225 депутатів пройдуть у парламент за партійними списками. Прохідний бар’єр становить 5%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.