УНП пропонує Росії узгодити свою історію з Монголією

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 23.12.2006 20:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1756

Українська народна партія вважає перегляд учбових програм у середній школі і оголошення конкурсу на створення “повністю нового підручника історії” “небезпечним симптомом”, що свідчить про дії “антикризової коаліції” “у контексті стратегічних інтересів Росії щодо України”.

Як повідомили у прес-службі УНП, "ще ніколи справедливо не писалася історія відносин імперій та їх колоній". На думку партії, логіка створення "загальної історії" різних держав неминуче веде до того, що "Росії слід погоджувати свою історію з Монголією".

УНП заявляє, що дана пропозиція "є модифікованою версією проекту, що народився в Москві, і передбачав розробку нових підручників з історії спільними зусиллями російських і українських фахівців".

У заяві нагадується про те, що "свого часу цей проект був відхилений офіційними відомствами України і українським науковим співтовариством як невідповідний світовій практиці і потребі в неупередженому висвітленні історії України".

Партія розглядає "війну підручників історії" як "складову політичної, економічної і інформаційної війни, яку веде Росія заради повернення України до статусу своєї колонії". "Розмивши" національну ідентичність, найпростіше вирішити питання потреби у національній державі - у цьому автоматично відпаде потреба", - йдеться в заяві УНП.

Ініціативи представників Партії регіонів щодо "спільного з Росією підручника історії" партія вважає "направленими проти державної незалежності України - головного вибору українського народу".

Разом з тим УНП вимагає від прем’єр-міністра України Віктора Януковича, щоб він "відмовився від підтримки антиукраїнських проектів і засудив антиукраїнські ініціативи своїх однопартійців".

Нагадаємо, 1 грудня після закінчення засідання підкомітету з гуманітарної співпраці міждержавної комісії Путін - Ющенко міністри науки і освіти Росії і України Андрій Фурсенко та Станіслав Ніколаєнко заявили про те, що російські і українські вчені напишуть підручники з історії двох країн і відкоригують ті підручники, що вже є.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.