Туреччина створює податковий рай для високих технологій

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.05.2012 22:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17561

Поки в одних країнах ще лише говорять про потенціал комп’ютерної галузі, Туреччина вирішила не втрачати більше часу й серйозно замислилася над звільненням високотехнологічних фірм від податків.

Туреччина має намір сприяти розвиткові високотехнологічного сектору економіки й інтернет-бізнесу за допомогою податкових пільг, - повідомляє DW - Німецька хвиля.

Інвестори звільняються від сплати податків упродовж перших п’яти років. Уряд в Анкарі вже підготував відповідний законопроект і передав його на розгляд до парламентських комісій, цитує турецького міністра промисловості Ніхата Ергюна інформаційне агентство AFP з посиланням на газету «Milliyet».

Таким чином уряд сподівається сприяти заснуванню молодих підприємств і залученню більшої кількості капіталовкладників. Отже, Анкара йде шляхом створення чогось на зразок власної Кремнієвої долини. Як функціонує каліфорнійський оригінал, президент Туреччини Абдулла Гюль міг побачити на власні очі під час свого нещодавнього візиту до США. У поїздці його супроводжував і міністр промисловості.

За американським зразком

Тепер Туреччина планує не лише звільнити інтернет-фірми та комп’ютерні компанії від сплати податків на прибуток, але й дозволити інвесторам у галузі високих технологій списувати податкову заборгованість, яка накопичилася в підрозділах їхніх фірм, що зайняті в інших сферах. Як повідомляється, перевагами зможуть скористатися як турецькі, так й іноземні бізнесмени. За словами Ергюна, законопроект орієнтується на рамкові умови, що панують у Сполучених Штатах.

Високотехнологічний сектор економіки в Туреччині ще відносно обмежений. Водночас висловлюються сподівання, що вже наступного року його частка в загальному експорті країни перевищить десять відсотків.

Від «Аратти». В Україні, при її 135 податках, таке може наснитися лише в страшному сні Азарова чи Януковича.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.