Проекти влади: в Україні буде створено фінансову поліцію

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 30.05.2012 09:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17566

Вже в 2013 році в Україні може бути створена фінансова поліція, яка розслідуватиме злочини в економічній сфері та буде підпорядкована Мінфіну.

Як з’ясував "КоммерсантЪ-Україна", у новому відомстві планується об’єднати функції податкової міліції, фінансової розвідки та оперативно-розшукової діяльності. До його компетенції увійде виявлення і розслідування податково-митних порушень, фактів відмивання грошей, злочинів у банківській і бюджетній сферах.

Проект закону "Про фінансову поліцію в Україні" був розроблений віце-прем’єром Сергієм Тігіпком спільно з громадською організацією "Реформаторський клуб".

За інформацією видання, з концепцією реформування кримінальної юстиції вже ознайомився перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський і представники Адміністрації Президента.

Джерела журналістів в уряді розповіли, що документ має бути внесений в Раду і ухвалений хоча б у першому читанні ще до парламентських канікул. А зміни, як очікується, набудуть чинності паралельно з новим Кримінальним процесуальним кодексом.

Новий орган зможе розпочати роботу не раніше липня-грудня наступного року.

Планується, що відомство буде створено на інформаційній та кадровій базі податкової міліції.

Крім цього, законопроект передбачає обмеження компетенції СБУ, у функції якої зараз входить захист національних економічних інтересів і розшук осіб, які скоїли злочини в економічній сфері.

В СБУ заявили, що в основному негативно ставляться до спроб позбавити відомство частини повноважень. "Роботу ми виконуємо і направляємо справи на розслідування в правоохоронні органи", - цитує газета представника СБУ.

Згідно з концепцією реформи, Мінфін координуватиме розслідування злочинів, в результаті здійснення яких держава зазнає збитків, - ухилення від сплати податків, розкрадання держмайна, порушення в сферах держзакупівель, соцстрахування і пенсійного забезпечення, банківській сфері.

Крім того, в його компетенції протидію виготовленню та збуту підроблених грошей, цінних паперів, акцизних марок.

За СБУ, як і зараз, будуть закріплені функції з виявлення підготовки терористичних актів, розвідувально-підривної діяльності іноземних спецслужб, у віданні МВС залишиться розкриття грабежів, вимагань, убивств, зґвалтувань, псування майна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.