У відповідь на дотики у жінок підвищується температура

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.05.2012 09:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17573

Будь-який фізичний контакт з іншою людиною викликає у жінок невелике підвищення температури. Втім, чоловічий дотик «розігріває» жінок сильніше.

Теплограмма голови жінки (фото авторів дослідження).

Коли ми відчуваємо стрес, налякані або сердимося, то часом відчуваємо, як кров приливає до обличчя. Це дійсно так: за допомогою тепловізора можна побачити, як від страху або гніву підвищується температура шкіри, пише LiveScience.

Психологи з Сент-Ендрюського університету (Великобританія) вирішили з’ясувати, які емоції потрібні - і чи потрібні взагалі - для такої фізіологічної реакції.

Взяти участь в експерименті дослідники запросили кількох молодих жінок. Експериментатор доторкався до руки піддослідної, її долоні, обличчя або грудей, а тепловізор стежив за змінами температури шкіри.

Як пишуть дослідники в статті, що опублікована в журналі Biology Letters, у відповідь на будь-який дотик у жінок піднімалася температура. Це відбувалося незалежно від того, хто їх чіпав, але якщо дію виконував чоловік, реакція була рази в три більше.

Жіночий дотик викликав підвищення температури на одну десяту градуса Цельсію, чоловічий - на три десятих; у деяких піддослідних температура піднімалася взагалі на цілий градус.

Найбільш чутливими областями, як легко здогадатися, були обличчя і груди.

Така реакція, очевидно, свідчить про емоційний відгук у відповідь на дотик, але ці емоції залишаються неусвідомленими. Більшість жінок не відчули в собі жодних психологічних або фізіологічних змін, і лише чверть розповіли про якісь наслідки контакту. Можливо, така реакція залишилася у нас з далекого минулого, коли запрошення до будь-якої соціальної взаємодії супроводжувалося дотиком до іншого індивідууму.

Щоправда, поки що незрозуміло, чи мають чоловіки таку саме реакцією на дотики, як жінки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.