Бойко каже що українську ГТС роздерибанять на трьох

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 31.05.2012 12:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17578

Питання перегляду ціни російського газу, управління газотранспортною системою (ГТС) і гарантії транзиту через територію України будуть вирішуватися в комплексі.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко в інтерв’ю CNN.

"Я вважаю, що буде знайдено комплексне рішення, пов’язане з гарантіями транзиту і вартості газу. Україна є одним з найбільших споживачів російського газу в Європі, тому Росія зацікавлена ​​в нашому ринку", - цитує його слова прес-служба Міненерговугілля.

За його словами, конкретні переговори щодо тристоронньої моделі управління української ГТС почнуться відразу після завершення оцінки її вартості.
"В Україні проведено тендер з вибору аудиторської компанії, яка здійснить оцінку нашої газотранспортної системи. Після завершення оцінки почнуться конкретні переговори щодо майбутнього партнерства та інших питань", - сказав Бойко, зазначивши, що оптимальною моделлю управління системою є тристоронній газотранспортний консорціум.

"Ми розглядаємо модель, за якої газотранспортна система управляється трьома сторонами. Третина належить Україні, третина - Росії та ще одна третина - Європі. Тобто споживачі, продавці-постачальники і країна-транзитер діють разом. Це гарна модель і вона зручна для всіх" , - підкреслив міністр.

Глава Міненерговугілля також нагадав, що крім проведення переговорів щодо перегляду газових контрактів з Росією, Україною успішно працює над підвищенням енергоефективності та диверсифікацією джерел енергопостачання.

Як повідомлялося, Україна не згодна з чинниими газовими контрактами на закупівлю газу між "Нафтогазом України" і "Газпромом" і вимагає їх перегляду в частині зниження ціни газу.

Україна пропонує внести низку змін до чинного контракту в частині зміни базової ціни газу, включення в контракт знижок залежно від обсягу закуповуваного газу і сезонних знижок. Київ також пропонує внести зміни в складові формули ціни газу, яка зараз прив’язана до газойлю, який в енергобалансі України не застосовується.

Російська сторона неодноразово говорила про можливість зниження ціни тільки за умови участі "Газпрому" в українській газовій галузі на рівні власності.

Міжнародна компанія Baker Tilly повинна завершити оцінку вартості активів системи магістрального трубопровідного транспорту газу, в тому числі підземних сховищ газу і об’єктів інфраструктури, до 1 серпня 2012 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.