Вчені визначили початок тектонічної активності земної кори

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 1.06.2012 13:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17588

Геологи провели ізотопний аналіз найстаріших кристалів циркону із Гренландії та встановили передбачуваний час початку тектонічної активності літосферних плит.

За словами вчених, рух земної кори стартував 3,2 мільярда років тому. Робота опублікована у журналі Nature, її короткий зміст наведено на сайті Університету західної Австралії.

Вчені аналізували кристали циркону (силікату цирконію ZrSiO4), відібрані у декількох точках західної Гренландії. Вік кристалів становив від 2,85 до 3,9 мільярдів років. Аналіз вмісту у них ізотопів кисню та гафнію показав, що гренландська тектонічна плита проходила у своїй еволюції дві великі стадії - 3,9 та 3,2 мільярда років тому.

Між двома цими періодами у геологічній історії Землі сталося перемикання з давнього типу еволюції до такого, який ми спостерігаємо зараз. Саме тоді, за словами вчених, виник сучасний тектонічний режим з утворенням молодої кори в серединно-океанічних хребтах, зонами "піднирювання" (субдукції) під континентальні плити та іншими широко відомими явищами.

Кристали циркону - одні з найдавніших мінералів на Землі. Вони утворюються під час охолодження магми, а аналіз їх ізотопного складу є важливим інструментом під час вивчення історії планети. Нещодавно завдяки аналізу кристалів циркону, зібраних у районі Східно-Тихоокеанського підняття, вчені знизили оцінку швидкості утворення тектонічних плит.

Нагадаємо, що у травні нинішнього року європейські та новозеландські геологи виявили поблизу тихоокеанських островів Тонга підводний вулкан із вкрай неспокійним характером - його висота змінюється на десятки сантиметрів за кілька тижнів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.