Соціальні уповноважені: агітатори, шпигуни чи помічники нужденних?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 1.06.2012 20:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17593

За добробутом українських родин із дітьми стежитиме система соціальних уповноважених, і адресно допомагатиме усім незаможним, заявив у п’ятницю в Києві віце-прем’єр Сергій Тігіпко.

Він відкинув припущення, що збір інформації про добробут українців можуть використати їм на шкоду. Деякі незалежні експерти вважають соціальних уповноважених системою агітації перед виборами, а надалі – способом позбавити пільг тих, кого визнають «заможними».

Створити мережу адресної підтримки сімей з дітьми, наблизити умови перебування в інтернатах до родинних, протидіяти вилученню дітей із родини – такі цілі декларує національна стратегія профілактики соціального сирітства, яку презентував у п’ятницю віце-прем’єр-міністр праці та соціальної політики Сергій Тігіпко.

Для того, щоб допомогу отримували всі родини з дітьми, які її потребують, в Україні буде створено систему соціальних уповноважених, яка підпорядковуватиметься напряму обладміністраціям і збиратиме дані про добробут українських родин із дітьми. Для цього вже збільшують штат соціальних служб, розповів віце-прем’єр.

Соціальні працівники для податкової не шпигуватимуть – Тігіпко

Припущення, що паралельно соціальні уповноважені інформуватимуть податкову та інші силові структури, Сергій Тігіпко назвав «лякалками». Про це він заявив на презентації Національної стратегії профілактики соціального сирітства, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

«Це «лякалки». На всі застереження хочу сказати, що Україна повинна мати соціальну стратегію, і рухатися швидко і жорстко. Ми говоримо про адресність допомоги. Чи будемо й надалі допомагати багатим і середньому класу? Ми будемо розбиратися з добробутом родини і надавати допомогу лише бідним, – пообіцяв Тігіпко. – Наразі вони отримують лише чверть від усього обсягу соціальної допомоги в державі».

Соціальні уповноважені матимуть обов’язок відстежувати добробут усіх родин на своїй дільниці. Раніше в українських медіа повідомляли про те, що така система може бути використана для збору інформації для податкових та інших силових відомств.

…Спочатку агітуватимуть, а потім визначатимуть, кому скоротити пільги?

Розширення штату соціальних служб – це створення бюджетним коштом системи агітаторів за чинну владу, так оцінив національну стратегію профілактики соціального сирітства в коментарі Радіо Свобода провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

«Вже сьогодні маємо факти, що керівники областей вимагають від працівників соціальної сфери ходити і розповідати про соціальні ініціативи влади напередодні виборів. Соціальний уповноважений буде агітатором. Інших повноважень не матиме. Адже у бюджеті відсутні додаткові кошти для вирішення фінансових проблем – передбачено лише зарплатню для нових працівників соціального сектору», – зазначає експерт.

Павло Розенко також наголошує, що чинна влада оцінює як «багатих» так і «представників середнього класу» – тих, хто отримує більше за середню зарплату (2500 гривень на місяць), навіть якщо це самотні матері. А відтак, за новою стратегією допомоги вони не отримають, припускає експерт. Також, на його думку, соціальні уповноважені збиратимуть інформацію про добробут українців для того, щоб відмовити частині з них у соціальних виплатах – після парламентських виборів.

Загалом уряд планує взяти на роботу в якості соціальних уповноважених 12 тисяч осіб, для управляння ними об’єднають всі державні служби, що надають соціальну підтримку, а для обліку всіх отримувачів пільг використають спеціальну комп’ютерну програму. Система соціальних уповноважених має запрацювати на початку 2013 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.