Влада провокує протистояння, реанімуючи “мовну жуйку”

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.06.2012 21:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17597

В Україні знову розгораються пристрасті довкола мовного питання.

Опозиція заявляє, що влада перешкоджає запланованому на вівторок мітингу в Києві на захист української мови, блокуючи автобуси з учасниками з регіонів. Водночас є повідомлення, що акції на підтримку законопроекту, що посилює позиції російської мови в Україні, проплачені Партією регіонів. Представники влади ці звинувачення відкидають, а інформацію про гроші порівняють із тим, що пишуть на парканах.

Киянин Степан, прихильник однієї з опозиційних партій, розповів Радіо Свобода, що одна зі знайомих запросила його на акцію протесту на підтримку російської мови. За гроші.

Ідеться про масові акції 5 червня під стінами парламенту, пов’язані з розглядом низки мовних законопроектів. Організатори вербують учасників і через соцмережі, розповів Радіо Свобода Степан.

«Акція на підтримку викладання російською мовою – проплачена. Моя знайома, дочка одного з високопосадовців Партії регіонів, розмістила у соцмережах пост такого змісту: «Друзі, треба допомогти у проведенні масового заходу. Нічого особливо робити не треба – лише прийти і постояти упродовж години-двох. Оплата – 50 гривень кожному». Наразі вона видалила ці повідомлення.

Об’яви із запрошеннями на оплачені акції щодо мови можна побачити в соцмережах.

Подібна інформація з’явилася на інтернет-ресурсах кількох українських міст. Зокрема, на одному з київських сайтів оголошень пропонують узяти участь в акції протесту цього ж дня за 55 гривень. В Одесі охочим заступитися за російську мову на вулицях Києва – пропонують 135 гривень, і обіцяють відвезти автобусами туди й назад, повідомляє «Українська правда».

З підприємств Кривого Рогу для акцій на захист російської мови в Києві 5 червня привезуть понад півтори тисячі охоронців місцевих підприємств, яких у ці дні знімуть з роботи. Про це Радіо Свобода повідомив керівник Дніпропетровської обласної організації ВО «Свобода» Андрій Денисенко.

«Зняття двох змін охорони гірничо-збагачувальних комбінатів корпорації СКМ відбувається під контролем керівника облдержадміністрації Олександра Вілкула, члена Партії регіонів», – розповів Андрій Денисенко.

Опозиціонер припускає, що ймовірна участь у київських мітингах великої кількості фізично підготовлених чоловіків свідчить про можливість силового тиску на захисників української мови 5 червня.

Сам Олександр Вілкул на дзвінки Радіо Свобода на свій мобільний не відповідає.

Мовні закони мають розглядати фахівці, а не вулиця – Колесніченко

Зі свого боку, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів та співавтор законопроектів, у яких вбачають обмеження вжитку української мови, Вадим Колесніченко відкинув причетність керівництва партії до організації протестів.

«Перспективи ухвалення законопроектів мають вирішуватися фахівцями, а не мітингами. Однак певним політичним силам хочеться «підгодовувати інтерес своїх виборців». До мене понад 40 разів зверталися різні організації з пропозицією провести мітинги на підтримку мовних законопроектів. Я щоразу відповідаю, що питання їх проведення має погоджувати київська міська влада, і лише вона», – сказав Колесніченко.

Він також заперечив інформацію про те, що участь у мітингах начебто оплачує Партія регіонів.

«Я ставлюся до таких повідомлень в інтернеті так само, як до того, що пишуть на парканах», – підсумував депутат.

Законопроекти, в яких ідеться про посилення ролі російської та інших мов, парламент планує розглядати 5 червня. Низка громадських організацій, діячів культури та опозиційних політиків закликають усіх вийти цього дня на захист української мови під стіни Верховної Ради.

Міліція – не пускає мітингувальників, чи… організовує їм парковку

Організатори запевняють, що правоохоронці зупиняють транспорт із учасниками протестів дорогою до Києва. Тому акції на підтримку української мови відбудуться і в обласних центрах. Зокрема і в Донецьку, де мітингувальники організовуються в соціальних мережах.

У Міністерстві внутрішніх справ натомість повідомляють, що міліція не перешкоджає приїзду противників мовних законопроектів до Києва, більше того – передбачила майданчики для стоянки автотранспорту мітингувальників.

«Жодних перешкод не буде», – заявляють в Управлінні зі зв’язків із громадськістю МВС.

Також МВС повідомляє, в київських акціях за ухвалення закону про засади мовної політики планують брати участь майже чотири тисячі, проти законопроекту – до двох тисяч учасників. А загалом надійшло 14 заявок на різноманітні масові акції в Києві 5 червня, в яких разом має взяти участь понад 43 тисячі осіб.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.