У ніч на середу вчені побачать транзит Венери за диском Сонця

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.06.2012 01:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17603

Земляни в ніч на середу зможуть спостерігати рідкісне астрономічне явище - транзит Венери за диском Сонця.

Про це повідомив старший науковий співробітник Головної (Пулковської) астрономічної обсерваторії Сергій Смирнов.

"Для земного спостерігача це явище триватиме кілька годин, але необхідно тут попередити всіх любителів астрономії: якщо ви захочете поспостерігати за проходженням Венери, необхідно серйозно захистити очі", - наголосив Смирнов.

При спостереженні цього явища менше пощастить мешканцям європейської частини Росії, в тому числі москвичам і петербуржцям: проходження Венери за диском Сонця почнеться рівно в той момент, коли світило тут тільки почне сходити. Тому більше шансів побачити незвичайний транзит у мешканців Далекого Сходу і Сибіру - там "парад" можна буде поспостерігати від початку до завершення.

"Це явище має і велике значення для астрономії. Рівно 250 років тому в Петербурзі Михайло Ломоносов спостерігав у телескоп за транзитом Венери за диском Сонця прямо з підвіконня свого будинку. І в той момент, коли планета вже наблизилася до краю Сонця, вчений зауважив, що не відразу настає чорнота і повне злиття з темною стороною, а залишається світіння, світлий обідок", - розповів Смирнов.

"Ломоносов зробив висновок, що це походить від заломлення світла в атмосфері Венери. Так в Петербурзі була відкрита атмосфера Венери", - додав учений.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.