Влада розпочала фарс ухвалення мовного закону

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 5.06.2012 09:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17605

Навколо будівлі Верховної Ради України збираються учасники акцій на підтримку прийняття закону про мови і його противники.

У вівторок, 5 червня, вранці, прихильники Партії регіонів зайняли площу біля будівлі Верховної Ради. Вони тримають прапори Партії регіонів, плакати з написами «Рідна мова – російська», «Так – прийняттю закону». Біля будівлі парламенту вибудована велика сцена, з неї голосно звучить музика.

Співробітники міліції оточили будівлю Верховної Ради, загородивши його щитами. Частина вулиці Грушевського в районі будівлі парламенту перекрита для проїзду транспорту.

Партія Регіонів заблокувала підходи до Верховної Ради, встановивши міліцейські кордони по периметру вул. Інститутська, М. Грушевського, Шовковичної та Садової, щоб не дати опозиції провести мітинг проти прийняття проекту закону «Про основи державної мовної політики», який фактично вводить російську як другу державну мову.

Про це повідомив Олександр Бригинець (БЮТ-Батьківщина), що знаходиться на місці подій.

«При спробах представників опозиції пройти всередину оточеної території міліція чинить фізичний опір. В той же час правоохоронники пропускають представників Партії Регіонів, які, напевне, застосовують знаки впізнавання чи кодові слова», - повідомив Бригинець.

Крім того, під Києвом також заблоковані автобуси з людьми, що їхали на мітинг захисту української мови.

Всередині оточеного кільця знаходиться кілька тисяч провладних маніфестантів. Біля Ради розгорнута сцена, що була встановлена ПР ще вночі, незважаючи не та, що опозиція мала провести там мітинг про що подала відповідну заявку.

Через це опозиціонери змушені змінити місце збору, що тепер знаходитиметься біля Кабміну, сказано у повідомленні Бригинця.

«Діє подвійна мораль: влада звозить з України людей і не дає виявити себе опозиції. Представники провладних маніфестантів нахабно заявляли про те, що в них є все необхідне, щоб «скрутити нам голови». Тож провокації не уникнути», - заявивБригинець.

У залі засідань парламенту вже з’явилися нардепи. 15 депутатів від Партії регіонів заблокували президію Верховної Ради.

Про це повідомив кореспондент Тижня.

Серед депутатів, що блокують президію, є й депутат автор законопроекту про мовну політику "регіонал" Вадим Колесниченко.

Крім цього, в Раді опозиція закрила всі опозиційні сектори двома національними прапорами, банером "Юлі волю" і банером із надписом: "Знищення мови - знищення Батьківщини".

Нагадаємо, 24 травня обговорення законопроекту про мовну політику у Верховній Раді закінчилося бійкою, після якої було госпіталізовано депутата від фракції БЮТ Миколу Петрука. Пізніше стало відомо, що БЮТівцю Степану Курпілю під час бійки зламали палець на руці.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин прогнозував продовження розгляду закону про мовну політику на цьому пленарному тижні.

Перший заступник голови фракції Михайло Чечетов заявив, що фракція Партії регіонів планує забезпечити «повноцінну роботу Верховної Ради України» під час прийняття «мовного» законопроекту.

Сьогодні під стінами парламенту пройде акція опозиційних політичних партій «За мову! За Батьківщину!», учасники якої виступають проти ухвалення «мовного» законопроекту «регіоналів».

Біля парламенту заплановане проведення позачергових сесій Івано-Франківської та Львівської обласних та міських рад.

Також під стінами Ради пройде позапартійна акція у рамках кампанії «Займіться ділом, я не язиком!».

В акції протесту беруть участь близько тисячі представників громадських організацій і звичайних громадян, які тримають державні прапори і плакати з написами на захист української мови.

Міліція здійснила спробу не допустити встановлення аудіоапаратури учасниками акції, проте на даний час через динаміки ведеться повноцінна трансляція мітингу.

Кількість учасників обох акцій постійно зростає.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.