Верховна Рада прийняла в першому читанні резонансний законопроект про мови. Опозиція свідомо не зірвала голосування

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.06.2012 23:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17606

Сьогодні, 5 червня, Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про мови, авторами якого стали регіонали Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко.

Рада прийняла закон про мови у першому читанні. Фото - Євген Малолєтка (ТСН.ua)

За ухвалення даного рішення проголосували 234 народних депутати, із зареєстрованих 250, повідомляє Кореспондент.net.

Зокрема, це рішення підтримали 187 з 192 депутатів фракції Партії регіонів. Керівник Тернопільської облорганізації ПР Орест Муц і лідер Івано-Франківської облорганізації ПР Василь Чуднов голосували проти. Ще троє депутатів, у тому числі Сергій Головатий та Петро Писарчук, не голосували.

Крім цього, двоє депутатів від НУ-НС - Сергій Харовський та Сергій Василенко - також підтримали законопроект про мови. Решта 62 депутати від НУ-НС не голосували.

Крім того, законопроект Ківалова-Колесніченка підтримали всі комуністи (25 депутатів), двоє членів фракції Блоку Литвина (Сергій Гриневецький та Вадим Гривковський), шестеро членів групи «Реформи заради майбутнього», а також 12 позафракційних, в тому числі віце-спікер Адам Мартинюк, Леонід Грач, Валерій Писаренко, Олександр Буряк і Богдан Губський.

Фракція БЮТ-Батьківщина у повному складі (100 депутатів) не голосувала за ухвалення цього законопроекту.

Опозиція спеціально провалила план зі зриву голосування?

Опозиція попередньо планувала зірвати голосування щодо мовного законопроекту, однак свідомо не зробила цього.

Про це повідомляють джерела «Української правди» серед опозиційних депутатів.

"Попередній план був такий, що під час сигналу для початку голосування 30 осіб (з БЮТ і НУНС) мали кинутися у сектор тушок і повиривати картки з гнізд. Однак, коли пішов сигнал, ніхто цього не зробив", - зазначив співрозмовник.

"Це повна здача мовного питання, яка відбулася з вини опозиції", - додав він.

"Знаєте, що вони обговорювали в залі до голосування? Чи виходити до людей на мітинг після того, як законопроект буде прийнято. Тобто вони не допускали думки, що голосування буде зірвано", - додав він.

Литвин безслідно зник у сесійній залі, не відриваючи свого заду з м’якого спікерського крісла

Згідно з даними поіменного голосування за законопроект «Про засади державної мовної політики», спікер Володимир Литвин був відсутній на своєму робочому місці, хоча фактично вів засідання Ради, пише Експрес із посиланням на «Лівий берег».

За даними інформаційного апарату Верховної Ради, Володимир Литвин не зареєструвався в парламенті, хоча він відкривав засідання і ставив на голосування цей документ. Пізніше він же оголошував в Раді перерву.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла за основу законопроект «Про засади державної мовної політики». «За» даний документ проголосували 234 народних депутата. Втім, прізвища Литвина серед тих, хто проголосував, немає.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.