Нечесні вибори, які готує влада, перекреслять європейську переспективу України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.06.2012 11:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17607

Після парламентських виборів Україна може втратити останні шанси на інтеграцію до Євросоюзу – у разі, якщо вони пройдуть нечесно.

Про це кажуть в опозиції, оцінюючи можливі виклики очікуваного виборчого процесу. Натомість у владі вважають, що Україну від Європи віддаляють лише недоброзичливі заяви опозиційних політиків. Політики з обох таборів водночас погоджуються, що у нинішньому стані Україна не може бути повноцінним гравцем європейській арені.

Українська влада може остаточно відмовитися від євройнтеграційного курсу невдовзі після парламентських виборів, вважає член політичної ради партії «Фронт змін» Андрій Пишний. На його думку, це станеться, якщо через нечесні вибори опозиція не зможе змінити баланс політичних сил, представлених у парламенті.

«Після ревізії конституційного стану діє, по суті, конституційна монархія. Ті політичні переслідування, стан опозиції є наслідком цієї узурпації. Представники чинної влади нині контролюють усі більш-менш вагомі інформаційні ресурси у цій країні, особливо телевізійні. Якщо українська опозиція, демократична об’єднана опозиція не зможе відновити баланс влади, відбудеться ревізія курсу на європейську інтеграцію. Вона вже відбувається», – зазначив Пишний.

Влада не допустить повернення «любих друзів» – Колесніков

Натомість віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков заявляє, що Партія регіонів виграє парламентські вибори без жодних фальсифікацій. На його думку, європейські структури не повинні підтримувати в Україні лише опозицію, оскільки влада також зацікавлена у демократичних перетвореннях та інтеграції до Європейського союзу.

«Історія повторюється, спочатку як трагедія, потім як фарс. Це все вже було в 2004 році. На Заході у 2004 році створили таку ауру: у команди опозиції – стовідсоткові шанси, а Віктор Янукович все одно програє. Тому ми виграли вибори усередині країни, але під зовнішнім впливом їх програли. Ця ж модель нині знову повторюється. Такий собі серіал «Любі друзі – 2». Цього зробити не вдасться. Ми створимо потужний медійний та громадський опір усім спробам звинуватити у фальсифікаціях», – заявив Колесніков.

Ув’язнення лідерів опозиції викривить результат виборів – Соболєв

Умови для викривлення результатів волевиявлення виборців вже створені, вважає заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв. За його словами, ситуація в Україні свідчить про те, що влада не розділяє європейських цінностей, а відтак не зацікавлена в інтеграції до ЄС.

«Так, вибори можна визнати демократичними, якщо в них візьмуть участь опозиціонери. Але чи можна вибори визнати вільними, якщо в них не беруть участь лідери опозиції, які сидять у в’язниці?» – наголосив Соболєв.

Крім того, на думку представників опозиції, наполегливе «просування» Партією регіонів скандального законопроекту «Про мовну політику» є спробою відвернути увагу суспільства від нагальніших проблем, таких як придушення політичної конкуренції та монополізація економіки. Без вирішення цих питань годі й думати про євроінтеграцію, кажуть в опозиції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.