Янукович активно путинізує Україну

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 6.06.2012 12:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17608

Україна та Угорщина лідирують за згортанням демократії у Центральній і Східній Європі, стверджує в оприлюдненому сьогодні звіті організація Freedom House.

На думку експертів організації, які укладають щорічний аналіз демократичних процесів у регіоні, негативні тенденції в Україні та Угорщині ставлять під сумнів життєздатність молодих демократій Європейського Союзу і демократичні перспективи країни, яка прагне увійти до ЄС.

Найгострішу критику авторів звіту Nations in Transit 2012 викликали процеси відходу від демократії в Україні за Президента Януковича і в Угорщині за прем’єрства Віктора Орбана, як такі, що можуть поширитися на решту регіону в умовах дедалі більш непевної економічної ситуації.

"Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і Президент України Віктор Янукович під приводом так званих реформ послідовно порушували критичну систему стримувань і противаг, - заявив президент Freedom House Дейвід Креймер. - Складається враження, що вони здійснюють у своїх країнах "Путінізацію". Іронія полягає в тому, що в самій Росії за минулий рік "Путінізм" виявився здебільшого дискредитованим, а прості росіяни дедалі активніше вимагають від уряду підзвітності і прозорості".

Україна, яка пережила короткий період демократичного сплеску після Помаранчевої революції 2004 року, зазнала суттєвого погіршення ситуації в п’яти категоріях із семи, зазначає Freedom House у повідомленні для преси.

Найбільше падіння - в судовій системі і незалежності судів та в оцінці загального стану розвитку демократії, яка швидкими темпами наближається до рівня, що передував Помаранчевій революції, зазначають автори звіту.

Висновки звіту Freedom House про стан демократії в країнах, які здійснюють перехід до демократії, будуть презентовані на круглому столі в Лондоні 6 червня і в Брюсселі 7 червня.

Очікувана критика

Критика процесів згортання демократії в Україні лунала і в інших звітах Freedom House з оцінками індексу свободи в світі.

Негативні тенденції в Україні посилилися по тому, як нинішня українська влада розгорнула кримінальне переслідування політичної опозиції і засудила за перевищення службових повноважень колишніх урядовців на чолі з екс-прем’єром Юлією Тимошенко.

Міжнародні правозахисні організації разом з урядами країн ЄС і США неодноразово критикували Київ за те, що міжнародна спільнота вважає вибірковим правосуддям.

У квітні президент Freedom House Дейвід Креймер побував в Україні, де відвідав ув’язнених Тимошенко і Луценка і провів переговори з президентом Януковичем.

Втім, українська влада раніше відкидала всі закиди у вибірковому правосудді, а також у тиску на судову владу. Українські лідери також наполягають на тому, що боротьба з корупцією проводиться незалежно від політичних уподобань підозрюваних чи обвинувачених.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.