Схильність до ожиріння викликають бактерії кишечника

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.12.2006 18:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1761

Американські учені встановили, що бактерії, що живуть в кишечнику товстунів, значно відрізняються за своїм складом від бактерій, що складають кишкову флору стрункіших людей.

Експерименти на мишах показують, що склад мікробів в кишечнику безпосередньо впливає на кількість жирових відкладень.

Провідний автор дослідження співробітник Медичної школи Вашингтонського університету Джеффрі Гордон вперше висунув гіпотезу про вплив кишкової флори на схильність до ожиріння в 2004 році. Останні дослідження Гордона, опубліковані в Nature, надають найбільш вагомі на сьогоднішній день докази цієї гіпотези.

Більшість бактерій, що живуть в кишечнику людини і ссавців, відносяться до двох груп - фірмікутів і бактероїдів. Учені проаналізували склад кишкової флори 12 страждаючих ожирінням індивідів і 5 добровольців з нормальною вагою. В результаті було встановлено, що в кишечнику у товстунів мешкає на 20% більше фірмікут і майже на 90% менше бактероїдів в порівнянні зі здоровими людьми.

Впродовж наступного року страждаючі ожирінням учасники завдяки строгим дієтам змогли скинути до 25% ваги. В результаті склад їхньої кишкової флори також змінився: вміст фірмікут знизився, а частка бактероїдів зросла. Втім, ці показники так і не досягли рівнів, характерних для здорових людей.

Отримані на цьому етапі дані свідчили про стійкий зв'язок між складом бактерій, що мешкають в кишечнику, і кількістю жирових відкладень. В той же час було не ясно, який з цих чинників є причиною, а який - слідством.

Експерименти на мишах показали, що зміна складу кишкової флори за інших рівних умов робить значний вплив на ступінь ожиріння. В ході експериментів, в кишечник вирощених в стерильних умовах і тому таких, що не володіють власною кишковою флорою мишей вводилися бактерії з кишечників тварин, вирощених в звичайних умовах, частина з яких була генетично схильна до ожиріння. При цьому у страждаючих ожирінням мишей, як і у людей, в кишечнику було більше фірмікут і менше бактероїдів.

Миші, що отримали бактерії від страждаючих ожирінням побратимів, набирали вагу в середньому в два рази швидше, ніж тварини, що отримали кишкову флору, характерну для мишей із звичайною вагою.

За словами Джеффрі Гордона, результати дослідження говорять про те, що зміна у складі бактерій кишечника сама по собі впливає на схильність до ожиріння. Це може бути пов'язано з тим, що деякі різновиди бактерій-фірмікут здатні переробляти живильними вуглеводами клітковину, яка за їх відсутністі залишалася б неперетравленою. В результаті організм отримує значно більше калорій, які і формують надмірні жирові відкладення.

Детальніше вивчення бактерій, що живуть в кишечнику, може привести до відкриття бактерійних ферментів, які впливають на формування жирових відкладень, вважає Гордон. Можливо, в майбутньому ці речовини можна буде використовувати при лікуванні людей, страждаючих ожирінням, повідомляє Медпортал.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.