Вчені довели зв’язок між депресією і самобичуванням

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.06.2012 19:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17613

Нейробіологи підтвердили класичну тезу Зігмунда Фрейда про те, що депресію від звичайної печалі відрізняє схильність до самобичування.

Стаття вчених з’явилася в журналі Archives of General Psychiatry, а її короткий виклад наводиться в прес-релізі Манчестерського університету, співробітники якого брали участь в роботі, повідомляє Lenta.ru.

Класичне спостереження Фрейда полягає в тому, що людина в депресії схильна до самобичування. Об’єктами дослідження в новій роботі виступали дві групи людей - одна складалася з добровольців, що деякий час тому пройшли курс лікування від хронічної депресії, а інша - з людей, які депресією ніколи не страждали.

Учасників експерименту просили чинити погано стосовно близьких і друзів, а потім розповідати про свої враження психологам. Паралельно активність мозку добровольців моніторили за допомогою магнітно-резонансної томографії. Аналіз даних дозволив встановити, що у людей, схильних до депресії, ділянки мозку, відповідальні за відчуття провини і аналіз поведінки, пов’язані слабкіше, ніж у здорових добровольців.

За словами вчених, цей ефект можна пояснити наступним чином: у випадку, коли схильна до депресії людина робить якийсь вчинок, вона часто виявляється не в змозі відокремити наслідки власної поведінки від впливу незалежних від неї причин. Як наслідок, людина "бере" всю провину на себе. Дослідники також відзначають, що у випадку, коли добровольці звинувачували в своїх неприємностях когось іншого, подібного роз’єднання в роботі ділянок мозку не спостерігалося.

Дослідники сподіваються, що нові результати допоможуть при лікуванні депресії. У майбутньому, можливо, вдасться таким чином діагностувати схильність до депресії, отримавши перший "МРТ-маркер" цього захворювання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.