Свобода слова в Україні сягнула рівня Південного Судану, Перу та Камбоджі

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 6.06.2012 20:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17615

Міжнародні організації висловлюють занепокоєння станом свободи преси в Україні.

Про погіршення ситуації зі свободою слова заявляють і самі українські журналісти.

У щорічному рейтингу свободи преси міжнародної правозахисної організації Freedom House Україна опустилася на 9 позицій. Відповідно до опублікованої 1 травня доповіді про стан свободи преси в 2011 році, Україна посідає 130 місце, ділячи його з Південним Суданом.

Торік Freedom House також відзначав погіршення свободи преси в Україні. Тоді організація виключила Україну з категорії вільних країн, перемістивши її до "частково вільних".

У свою чергу міжнародна організація "Репортери без кордонів" у 2011 році помістила Україну в рейтингу свободи слова на 116-е місце (між Перу та Камбоджею). У 2010 році Україна була на 131-му місці, а 2009-го - на 89-у.

В організації уточнили, що даний рейтинг свободи слова, в якому Україна піднялася з 131 місця на 116,не відображає реального стану речей в Україні, а є лише свідченням загального погіршення свободи слова у світі.

Своє занепокоєння станом свободи слова і свободи ЗМІ в Україні протягом останнього року висловив також ряд міжнародних журналістських організацій.

У вересні 2011 року стурбованість станом свободи слова в Україні висловила Європейська федерація журналістів.

Наприкінці травня цього року Всесвітня асоціація видавців газет і новин (WAN-IFRA) та Всесвітній форум редакторів закликали до активної підтримки свободи преси в Україні.

Тим часом в Україні все частіше фіксуються випадки тиску на журналістів. Нагадаємо, зокрема, про закриття трьох харківських телеканалів, конфлікти в УНІАН, структурах холдингу бізнесмена Ігоря Коломойського (Газета по-киевски, Главред, Телекритика). На тиск скаржаться представники телеканалу ТВі.

Крім того, надходять численні повідомлення про перешкоджання роботі журналістів, побиття, цензуру, «джинсу», використання комінальних ЗМІ для пропаганди досягнень влади.

При цьому, за даними Інституту масової інформації, українські журналісти бояться скаржитися на тиск і цензуру.

За даними нещодавнього дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг», 45% українців відчувають, що після президентських виборів в Україні відбувається згортання свободи слова.

Нагадаємо, сьогодні Незалежна медіа-профспілка України та Інститут масової інформації оприлюднили результати антирейтингу «Вороги преси в Україні - 2011».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.