Табачника впіймали на корупції

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 7.06.2012 13:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17625

Заступник голови Верховної Ради, один із лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко звинувачує міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника в корупції.

Про це він заявив під час круглого столу об’єднаної опозиції з питань освіти.

«Якщо раніше ми говорили про антиукраїнську діяльність міністра освіти, то зараз ми можемо констатувати, що він ще й корупціонер», - зазначив Томенко.

Зі слів віце-спікера, він одержав відповідь від Державної фінансової інспекції на запит про порядок друку шкільних підручників.

«У звіті Держфінінспекції сказано, що всупереч чинному законодавству, Міністерством освіти на ринок друку підручників була заведена посередницька структура із назвою «Побутелектротехн». Весь друк підручників узгоджувався із цією організацією, що призвело до подорожчання», - сказав він.

Томенко зазначив, що «Побутелектротехн» не має необхідних потужностей і ніколи не займався друком підручників, однак вся робота з видавництвами велася через цю організацію, що є неприпустимим, як і сам факт посередництва в цій сфері.

Конкретних цифр подорожчання вартості підручників Томенко називати не став.

Також віце-спікер зазначив, що, попри всі промахи в діяльності міністра й сумну ситуацію в підконтрольній йому сфері, така діяльність Табачника влаштовує і президента, і Кабінет Міністрів.

Як повідомлялось, Міністерство освіти замовляє видання підручників для перших класів тиражами близько 300 екземплярів по 150-200 тис грн. В результаті вартість одного екземпляру підручника становить від 500 до 1168 грн. На своє виправдання Міносвіти заявляло, що така ціна пояснюється незначним накладом видання.

Разом з тим видання книги «Врубель і Київ» замовлено Музеєм російського мистецтва по 150 грн/екз. На відміну від простих підручників ця книга має 430 сторінок матового паперу, суперобкладинку, тверду обкладинку та вставки, які мають тиснення золотом. До того ж книжка пакується в індивідуальну вакуумну упаковку.

В свою чергу Рахункова палата з’ясувала, що після призначення Дмитра Табачника міністром освіти видавництва, яким Міносвіти замовляло видання підручників та поліграфічні послуги харківському ТОВ «Побутелектротехніка» Михайла Шифріна. Після цього компанія замовляла друк в реальних типографіях, залишаючи собі 60-85% від загальної суми виділених міністерством коштів.

Нагадаємо, 2 квітня Генпрокуратура організувала перевірку у міністерстві щодо оприлюднених у ЗМІ фактів закупівлі відомством підручників для учнів 1 класів за завищеними цінами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.