Відкриття Євро-2012 у Варшаві: Януковичу раді не всі

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.06.2012 11:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17634

Сьогодні у Варшаві на Національному стадіоні відбудеться урочисте відкриття чемпіонату Євро-2012. У цьому святі братиме участь і Президент України Віктор Янукович.

Голова польської держави Броніслав Коморовський запевняє, що зустріне свого українського колегу по-дружньому. Натомість теплого прийому Януковичу не обіцяють представники польського громадського сектору та українці, які проживають у Польщі. Організатори акцій протесту збираються закликати європейців бойкотувати диктаторський, як вони вважають, режим Януковича.

Церемонію відкриття Євро-2012 готували впродовж шести місяців. 200 осіб мізкували над тим, як втілити в життя ідеї режисера Марка Баліха, відомого організацією видовищних карнавалів у Венеції. У театралізованому відкритті задіяні 700 волонтерів, які використовуватимуть гіганські реквізити.

Свято розпочненться мелодією Фредерика Шопена, яку на величезному піаніно виконає угорський піаніст Адам Дьордь. Опісля розпочнеться перший футбольний матч чемпіонату Євро-2012: на стадіон вийдуть збірні Польщі та Греції.

Польський президент українського не ображатиме

За перебігом урочистості й футбольного матчу із віп-ложі спостерігатимуть польський та український президенти. Броніслав Коморовський, голова польської держави, спростовує чутки, начебто він не подасть руки Віктрові Януковичу. В інтерв’ю Польському радіо Коморовський сказав: «Польща дружить з Україною і хоче мати дружні стосунки з усією політичною сценою».

Коморовський нагадує, що свого часу, коли президентом України був Віктор Ющенко, він зустрічався як із українською владою, так і з опозицією, очолюваною тоді Януковичем. Тож якщо тепер, каже Коморовський, хтось хоче образити Януковича, то польський президент не братиме в цьому участі.

Європейців закликають до бойкоту українського режиму

Утім не всі у Польщі готові гостинно привітати Віктора Януковича. У переддень відкриття європейського чемпіонату фундація «Відкритий діалог» закликала поляків висловити своє ставлення до згортання демократії в Україні. Ця громадська організація, яка пропагує європейські цінності, закликає «привітати» Віктора Януковича вигуками «Геть диктатуру!».

Під аналогічними гаслами збираються провести протестну акцію й українці, які працюють або навчаються у Польщі. За словами поета Андрія Любки, одного з організаторів українського протестного заходу, у Варшаві відбудеться флеш-моб «Євро в Україні – бенкет під час чуми».

Андрій Любка каже, що мета акції – привернути увагу Європи до тих процесів, які відбуваються в щоденному політичному житті України. «Сьогодні розпочинається велике свято, яке охопить усю Європу. Всі будуть стежити за розвитком спортивних подій, але важливо не зводити очей і з тих процесів, які відбуваються в Україні, зокрема утисків свобод і громадянських прав», – зазначає поет.

Організатори протестної акції у Варшаві наголошують, що бойкот української влади – це не бойкот українцям. За їхніми словами, Україна потребує фанів демократії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.